Sari la conținut

ORADEA. Licitaţia pentru construcţia unei linii de tramvai de 10 milioane de euro are loc în februarie

Viitoarea linie de tramvai care va lega cartierul Dimitrie Cantemir de Calea Aradului a mai trecut o staţie... birocratică. Consiliul Local a votat indicatorii economici ai investiţiei, iar la sfârşitul lunii februarie va fi publicat anunţul de licitaţie. Lucrările în valoare de aproximativ zece milioane de euro ar putea începe în vară şi vor fi gata, potrivit proiectului, în doi ani şi jumătate.

extindere linie de tramvai

foto: Primăria Oradea

Linia dublă care va lega Calea Aradului de zona depoului OTL va avea o lungime de aproape patru kilometri. Vor exista patru staţii noi - una în zona centrelor comerciale, a doua lângă viitoarea sală a sporturilor, alta lângă campusul universitar şi ultima la depou.

Ilie Bolojan, primarul Oradei: "Linia de tramvai să meargă pe mijlocul Căii Aradului, către ieşirea spre Arad se virează apoi la stânga, imediat ce se trece Peţa. Se ajunge pe Strada Atelierelor, în zona actualului depou al OTL, şi apoi se închide această buclă nouă prin Cantemir."

Pentru construirea căii de rulare, autorităţile vor face mai multe exproprieri. În prima fază, aproximativ cinci mii de metri pătraţi de terenuri de pe malul pârâului Peţea vor fi cumpărate de la proprietari.

"Linia este aproape în totalitate ecologică, în sensul că liniile de tramvai stau pe traverse şi sunt îmbrăcate în gazon, deci la suprafaţă se vor vedea doar firele de tramvai."

O altă modificarea în circulaţia tramvaielor se va face în sensul giratoriu din capătul bulevardului Decebal. Linia care va veni dinspre cartierul Rogerius va fi prelungită prin sens spre Ioşia.

Ilie Bolojan, primarul Oradei: "Lucrarea (...) ar trebui să înceapă în vară. Şi ar fi bine să putem închide lucrarea din această giraţie de la Emanuel pe perioada vacanţei şcolare, în aşa fel încât să nu perturbăm foarte mult transportul."

Costul acestor lucrări a fost calculat la aproximativ zece milioane de euro. Construcţia va începe din bani de la bugetul local, însă ar putea fi terminate din fonduri europene. Asta dacă proiectul va fi acceptat pe noua axă de finanţare a Uniunii Europene.

Reporter: Adrian Ciucuriţă
Operator: Gabor Szilagyi

Pe aceeași temă