Sari la conținut

Oradea lucrărilor tehnice

Peste 20 de mii de documente într-un singur an. Asta a însemnat munca birocratică pentru amenajarea străzilor din Oradea, pentru reabilitarea termică a blocurilor ori pentru diverse lucrări de reparaţii realizate în 2016. Responsabili cu întocmirea actelor au fost funcţionarii Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea, instituţie care se ocupă cu starea străzilor, trotuarelor, parcurilor şi a sistemului de iluminat public din oraş.

Reprezentanţii Direcţiei Tehnice spun că anul trecut s-au depus eforturi pentru modernizarea cât mai multor din cele 879 de străzi ale oraşului, întinse pe mai bine 430 de kilometri.

Mircea Ghitea, directorul Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea: „Din care urmare a investiţiilor derulate 2016 acum avem 626 de străzi şi tronsoane modernizate şi respectiv în lungime de circa 322 de kilometri, iar 253 în lungime de 109 kilometri aproximativ sunt nemodernizate.„

Nu doar străzile au fost prioritate, ci şi amenajarea de accese şi parcări pentru autoturisme.

Mircea Ghitea, directorul Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea: „În anul 2016 au fost amenajate şi reamenajate 2232 de locuri de parcare, aşa încât continuăm ceea ce s-a început de mult în Oradea.”

Astfel, din 2008 pânã acum în Oradea au foat amenajate peste 17 mii de locuri de parcare. În schimb, a scãzut numãrul blocurilor reabilitate termic.

Mircea Ghitea, directorul Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea: „Cu cele 7 blocuri de anul trecut şi cu cele finaţate pe fonduri europene în număr de 45, totalul este de 84 de blocuri - adică foarte puţin din totalul de circa 2000.”

Edilii spun spune cã o serie de proiecte începute anul trecut vor fi încheiate în acest an. Este vorba de modificarea drumului spre aquaparkul Nimphaea ori amenajarea trotuarului ce leagã magazinul Crişul de Strada Republicii.

2017 va fi anul în care Direcţia Tehnicã va gestiona o serie de lucrãri mari de amenajãri în Oradea.

Florin Birta, viceprimar al Oradei: „Demolarea şi refacerea pasarelei pietonale de la centrul de calcul şi refacerea ca pod rutier. Vom începe anul acesta reabilitarea şi refacerea străzii Vasile Alecsandri.”

Autoritãţile vor continua în acest an amenajarea drumului expres, pe Calea Bihorului, pe tronsonul cuprins între Podul Teodor Neş şi intersecţia cu Strada Suişului.

În total, anul trecut planul de investiţii a fost realizat în proporţie de 92%.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi