Sari la conținut

ORADEA. O asociație organizează cursuri de limba română pentru străini

Nu doar noi învăţăm limba altora, ci şi străinii încearcă să o vorbească pe a noastră. Fac eforturi să o înveţe, pentru că au nevoie de ea ca să studieze ori să lucreze în România. La Oradea, de exemplu, mai mulţi tineri veniţi din Coreea de Sud, Republica Dominicană, Iordania sau Australia deprind tainele limbii române. Timp de câteva ore pe săptămână, ei citesc şi scriu în româneşte.

Deși este doar o propoziție simplă, pentru Angelina Heredia reprezintă o adevărată provocare. Se află în România doar de trei luni, dar deja a reușit să învețe câteva cuvinte în română. A venit tocmai din Republica Dominicană, ca să fie alături de soțul său.

"Cred că e primul lucru pe care trebuie să-l fac pentru a putea lucra aici, pentru a putea trăi aici normal, ca oricare altă persoană. Îmi place, seamănă puțin cu limba mea, spaniola, așa că pot să înțeleg, deși nu pot să vorbesc bine. Pot să înțeleg mai bine decât pot să vorbesc", spune Angelina Heredia.

La cursul de limba română iau parte și doi tineri originari din iordania şi Australia. Unul vrea să studieze în ţară, iar celălalt profesează deja în România. Gramatica le cam dă de furcă, dar nu se dau bătuţi.

"Trebuie să învăț româna înainte de-a studia stomatologia. Nu e foarte grea, e bine, seamănă puțin cu engleza, puțin cu araba, deci e bine", spune Khaled Abuzayed, originar din Iordania.

"- Nici acum nu vorbesc foarte bine, dar pot să înțeleg când vorbesc cu alţii.
- Ce ți se pare mai greu, să vorbești sau să scrii în limba română?
- Să scriu", recunoaşte Nicholas Wong, originar din Australia.

Cursurile au loc timp de patru zile pe săptămână, câte două ore în fiecare zi. Lecțiile sunt interactive și cuprind atât discuții deschise, cât și scriere și gramatică.

"Este un amestec din toate câte puțin, astfel încât să nu se simtă plictisiți și să nu-și dezvolte doar partea de gramatică sau partea de scriere, ci să poată și să vorbească, pentru că majoritatea dintre ei vin ca să vorbească și ca să-și îmbogățească acest domeniu", explică Adriana Abrudan, pedagog social.

Cursanții primesc și teme pentru acasă. Faptul că învață limba română îi ajută să se integreze mai ușor, spun cei care se ocupă de străinii ajunși la noi.

"Unii beneficiari spun că cea mai mare problemă pe care ei o întâlnesc și cu care se confruntă este că oamenii nu prea știu limba engleză și atunci ei sunt nevoiți să învețe limba română pentru a putea studia, pentru a putea comunica, ca să meargă la cumpărături, să-și găsească un job, să-și faăc prieteni noi", susţine Adriana Mocanu, mediator intercultural.

Cursurile sunt posibile datorită Asociației Filantropia din Oradea, care derulează un proiect amplu de integrare a străinilor în țara noastră.

Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves