ORADEA. Corso - o plimbare printre bijuterii arhitecturale

Data actualizării: Data publicării:
Corso

Inima centrului istoric al Oradei este o stradă căreia localnicii îi spun Corso şi care atrage mii de turişti în fiecare zi. O zonă destinată exclusiv pietonilor, Calea Republicii grupează câteva dintre cele mai valoroase clădiri din oraş.

De cum păşim în zona pietonală a Oradei, ni se dezvăluie, în toate spledoarea lor, adevărate bijuterii arhitecturale ce datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. Multe dintre clădirile istorice mai poartă şi astăzi titulatura de palate.

"Corso-ul oferă într-adevăr un spectacol arhitectural, s-a şi spus că Oradea este un muzeu în aer liber, iar Corso-ul este inima lui. Întâlnim la fiecare pas stiluri diferite, chiar dacă majoritatea sunt sub cupola art-nouveaului, ceea ce face deliciul cunoscătorilor", a explicat Ramona Novicov, critic de artă.

"Una dintre cele mai impresionante clădiri este Palatul Moskovits Miksa, a cărui faţadă a fost reabilitată recent, iar acum impozantul imobil se dezvăluie în faţa trecătorilor în nuanţe plăcute de albastru", a relatat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

Datorită ornamentelor bogate, cu păsări, copaci şi flori, palatul a fost încadrat în arhitectura secession berlineză.

"Sunt excepţionale feroneriile şi exterioare şi interioare, dar acest palat se remarcă prin balcon unic nu doar pe Corso-ul orădean, ci pe orice corso din lumea aceasta", a dezvăluit Ramona Novicov.

Una dintre cele mai frumoase construcţii din Oradea este Palatul Stern. Şi acesta a trecut prin ample lucrări de reabilitare. "Palatul Stern este deosebit prin amploarea lui şi pentru că frumuseţea lui sobră şi elegantă. O casă care respiră, o casă cu o decoraţie inspirată din broderiile populare, o să vedem multe lalele, flori, ghivece, seminţe, în special multe, multe flori", îl  descrie criticul de artă.

Pe măsură ce parcurgem pietonala, stilului ecletic i se alătură un altul distinct, cel romantic cu influenţe neogotice îmbinat cu arhitectura barocă. Acesta este întâlnit la Biserica Sfânta Ana, construită în 1774. Lăcaşul de cult este perfect integrat în Complexul Ursulinelor.

"Acest complex a fost dedicat educaţiei tinerelor fete şi este construit în stil neogotic. Este un stil de inspiraţie medievală şi care este un contrapunct la art-nouveaul orădean."

Turiştii, dar şi localnicii, sunt de-a dreptul încântaţi de arhitectura clădirilor, mai cu seamă acum, după ce au fost reabilitate.

"Sunt fenomenale! Am aşteptat momentul acesta să se refacă, să fie frumos pietonalul. Îmi place foarte mult şi aştept să fie gata, sper să fie cât mai repede. Am auzit oamenii pe stradă că stau cu gura căscată la astea care sunt refăcute."

"Mă bucur foarte mult că unele au intrat în reabilitare - e foarte important să avem un centru atrăgător mai ales în ideea în care oraşul se dezvoltă foarte mult."

Autorităţile locale au început acum câţiva ani un program de reabilitare a clădirilor istorice. Primăria suportă 20% din costurile lucrărilor, iar dacă proprietarii nu au restul de 80%, le acordă credite ce trebuie restituite în cinci ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri