ORADEA. Pacienta de la care medicii implicaţi în accidentul de avion urmau să preleveze ficatul a fost operată. Medicii au prelevat rinichii şi corneea

Data publicării:
prelevare operatie

Pacienta a ajuns la Spitalul Judeţean din Oradea în cursul zilei de vineri, cu anevrism cerebral. Cu toate eforturile medicilor, femeia a intrat duminică în moarte cerebrală.

Specialiştii orădeni au luat legătura cu cei patru copii ai femeii şi au cerut acordul acestora pentru prelevarea de organe. După ce l-au obţinut, au făcut testele necesare şi au stabilit că se pot preleva ficatul, rinichii şi corneea.

După prăbuşirea avionului care aducea echipa de la Bucureşti, dr. Victor Zota, coordonatorul programului Naţional de Transplant, a decis să fie efectuată prelevarea. Astfel, în sala de operaţii au intrat doar medicii din Oradea şi din Cluj - echipa doctorului Mihai Lucan, de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca.

Rinichii au fost transportaţi la Cluj-Napoca, în timp ce corneea a ajuns la Spitalul Militar Central din Bucureşti, cu o ambulanţă specială.

Ficatul urma să ajungă la o pacientă din Bucureşti. Ea a şi fost chemată luni la Institutul Fundeni - a fost a doua oară când era anunţată că poate primi un ficat, după ce prima dat s-a stabilit că organul nu era compatibil. 

În România există în aşteptare 300 de persoane pentru transplantul de ficat.

Doctorul Carmen Pantiş, şefa programului de transplant din Bihor, spune că la Institul Fundeni mai există o echipă pregătită pentru a face prelevare şi transplant de ficat. Accidentul de avion nu va duce la pierderea vreunui donator, în perioada următoare, spune doctorul Pantiş. 

reporter: Bogdan Costea

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri