ORADEA. Sistem de termoficare de 120 de milioane de euro

Data publicării:
incalzire oradea

Se ia un sistem de termoficare vechi de 50 de ani, se retehnologizează, iar în final se ajunge la profit din exploatare. Este drumul de la fier vechi, la tehnologii de secolul al XXI-lea, pe care a luat-o administraţia locală din Oradea în domeniul termoficării, în urmă cu doi ani. Totul a început cu investiţia într-o turbină nouă, pe gaz, care a costat peste 50 de milioane de euro.

Modernizarea sistemului centralizat de încălzire din Oradea a început în urmă cu cinci ani. Cu fonduri europene, autorităţile locale au retehnologizat o parte din vechea centrală care funcţiona cu cărbune şi păcură şi au construit de la zero una pe gaz. Doar aceasta din urmă a costat mai bine de 50 de milioane de euro. O investiţie necesară, spun autorităţile.

"Aveam, practic, în dotare, echipamente de furnizare a energiei termice și electrice - tehnologia anilor '60-'70, chiar și '80 o parte din ele - cazane pe cărbune cu strat suport păcură - cazane poluante, ineficiente din punct de vedere energetic. Echipamente depășite ca și durată de viață", spune Stănel Necula, directorul Termoficare Oradea.

Şi pentru că o centrală nouă nu e suficientă pentru ca întreg sistemul să funcţioneze fără cusur, autorităţile locale au continuat să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea reţelei de distribuţie din oraş. În total, alte 70 de milioane de euro ar fi necesare pentru refacerea acesteia. Până acum, s-au reabilitat mai bine de 20 de kilometri de magistrale şi conducte.

"Miza noastră este ca acest sistem să nu mai beneficieze de subvenție, să asigure un serviciu de calitate pentru orădeni la un preț rezonabil și chiar să dea bani orașului", explică Mircea Mălan, viceprimarul municipiului Oradea.

Chiar dacă au de câştigat pe termen lung, orădenii suferă acum din cauza şantierelor din oraş. Timp de opt zile, începând de duminică seara, furnizarea apei calde este sistată în întreg oraşul, din cauza unor reparaţii la o magistrală.

"Cu aragazul, încălzim la aragaz că stăm la bloc. Păi, acum dacă așa este situația, suferim toți."

"Tre' să mirosim, să puțim, asta este! Nu am fi români dacă nu ar fi așa!"

Administraţia locală promite totuşi o iarnă fără avarii majore la sistemul de termoficare.

"Dacă întregim acest sistem, aşa cum ne-am propus în foaia de parcurs pe care o avem cu constructorii, cei care au contract cu Primăria Oradea, întregim acest sistem pe 15-20 octombrie - pe acest sistem nu se va mai interveni asupra lui", susţine directorul Termoficare Oradea.

În prezent, sistemul de termoficare al oraşului Oradea se bazează pe noua centrală pe gaz, la care se adaugă un cazan mai vechi şi energia geotermală. Deşi aportul apei termale este acum de până la 8%, prin noi investiţii, acesta ar putea creşte până la 20% în anii următori.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri