Sari la conținut

ORADEA | Târgul de Crăciun, mai scump decât în 2015

Peste 90 de mii de euro a costat Târgul de Crăciun, de anul acesta, din Oradea. De trei ori mai mult faţă de anul trecut, când evenimentul a fost organizat în Cetatea din oraş. Cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi pentru onorariile artiştilor consacraţi care au urcat pe scena din centrul municipiului.

Sume importante au fost plătite şi pentru cele 40 de căsuţe, patinoar şi carusel, toate amenajate în Piaţa Unirii. Chiar şi aşa, municipalitatea explică că jumătate din bani au fost deja recuperaţi din închirierea căsuţelor şi din sponsorizări.

Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea: "Am alocat aproape 90 de mii de euro, bineînţeles mare parte din cheltuieli au fost destinate onorariilor artiştilor pe care i-am invitat deoarece am avut nume mari, anul acesta. Am avut şi încasări de la comercianţii care au închiriat căsuţe la târgul de Crăciun şi din sponsorizări, aproximativ 50 de mii de euro."

Potrivit edililor, 48 de mii de euro au costat concertele susţinute de Andra, Paula Seling, Proconsul sau Elena Gheorghe. Alte 14 mii de euro au fost plătite pentru sonorizate şi închirierea scenei, 16 mii pentru carusel şi patinoar, iar restul banilor s-au dus pe promovare, publicitate şi servicii de salubrizare.

Bradul artificial, înalt de 12 metri, amplasat chiar în centrul pieţei Unirii a fost oferit gratuit de către firma care asigură iluminatul public în oraş.

"Frumos, frumos, aranjat ca niciodată", spune un localnic.

"Anul acesta a fost cel mai special şi a fost foarte multă lume şi concerte, s-a investit, s-a văzut că s-a investit."

"Nu e aşa de participativ, adică nu e lume, probabil că sunt aceleaşi feluri de mâncare, oamenii s-au plictisit de treaba aceasta.

- Unde v-ar fi plăcut mai mult să aibă loc?
- În cetate, normal. Eu cred că centrul oraşului e în cetate, acolo s-a născut oraşul."

Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea: "Ne-am gândit că aşa cum în toate oraşele europene târgurile de Crăciun au loc în zona centrală să facem şi noi acest târg chiar în Piaţa Unirii, care este punctul zero al oraşului nostru."

Bugetul alocat de municipalitate pentru Târgul de Crăciun de anul trecut a fost de 100.000 de mii de lei, din care jumătate au fost sponsorizări.

Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves