ORADEA. Un cinematograf la 200.000 de locuitori

Data actualizării: Data publicării:
cinema

Un singur cinematograf la 200 de mii de locuitori. Este situaţia în care se află Oradea, oraş în care opt săli de proiecţie s-au închis, rând pe rând, după 1989. Cele mai multe dintre clădirile în care au funcţionat sunt acum în ruină. Administraţia locală încearcă să salveze două dintre fostele cinematografe, dar numai pentru unul s-au găsit bani. Pentru celălalt se caută surse de finanțare.

Opt cinematografe au funcţionat în Oradea până în 1989. Localnicii mai în vârstă îşi amintesc şi acum de cozile la care stăteau ca să prindă un bilet la filmele proiectate aici.

"- Mergeam la film când eram tânără.
- Mergea multă lume?
- Mergea foarte multă lume, sigur şi ne lipseşte."

"- Era mult mai bine, numai libertatea nu era. Acum avem libertate, dar nu mai avem cinematograf.
- Au rămas clădirile abandonate.
- Toate, tot ce a fost renumit în zonă."

Anii '90 au adus însă declinul cinematografelor din Oradea. Rând pe rând, toate au fost închise. Administrate de Regia de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor, clădirile fostelor săli de proiecţie au fost închiriate sau vândute. Unele au primit alte destinaţii şi au găzduit săli de joc, discoteci sau magazine.

"Cinematograful Crişana. A fost deschis în anul 1962 şi a funcţionat până în 1992, având o capacitate de 450 de locuri. Astăzi, clădirea este abandonată, iar înăuntru sunt grămezi de gunoaie de care nimănui nu-i pasă”, a remarcat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

Patria a fost unul dintre cele mai mari cinematografe din Oradea. La începutul anilor '90, clădirea a fost însă înstrăinată, iar acum, actualii proprietari o vor transforma într-un centru comercial.

Două dintre fostele cinematografe au trecut în proprietatea Primăriei Oradea. Abandonate de ani buni şi aflate într-o stare avansată de degradare, ambele clădiri au nevoie de lucrări de reabilitare şi restaurare.

Deocamdată, doar fostului cinema Transilvania i-a fost atribuit un buget de patru milioane de lei. Cu aceşti bani va fi transformat într-o sală multifuncţională.

Pentru cinematograful Libertatea, autorităţile caută încă surse de finanţare.

"Acolo trebuie făcute lucrări mari de intervenţie, atât la partea de subsol, cât şi la partea de parter şi mezanin. Ne dorim să avem acolo o sală nouă, funcţională, care să poată fi folosită atât ca şi sală studio pentru piese de teatru, cât şi pentru vizionare de filme, documentare", explică Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

În oraş funcţionează, acum, un singur cinematograf şi acela privat. Administratorii acestuia vor să-l extindă pentru că, spun ei, cerere există.

"Avem în plan extinderea cu două, minimum trei săli. Cerere există în funcţie de ofertă: dacă avem şi filme bune există şi cerere. De la deschidere, în 2013, am crescut permanent ca şi număr de clienţi şi ca trafic în cinematograf”, a declarat Şerban Pantea, administratorul cinematografului privat.

Situaţia este similară în toată ţara. Din cele 600 de săli pe care le deţinea în 1990, RADEF mai are în prezent doar 145, din care mai funcţionează 22.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri