Orădenii, invitaţi să investească acasă. Autorităţile locale le oferă facilităţi celor care se întorc să deschidă o afacere

Data publicării:
romani afaceri acasa

"Avem nevoie ca românii care muncesc în străinătate să-şi investească economiile în ţară!" O spun autorităţile din Oradea, care au conceput mai multe facilităţi prin care să-i atragă acasă pe cei plecaţi peste hotare. În condiţiile în care la fiecare 5 minute un român se mută din ţară pentru a lucra în străinătate, edilii vor să-i convingă pe orădeni să-şi deschidă o afacere în oraşul natal.

O afacere vor să-şi deschidă acasă, în România, Gabriel Demian şi Cristian Pantea. Sunt doi orădeni din generaţii diferite care au plecat cu mulţi ani în urmă la muncă, în Austria. Unul maistru zidar, celălalt angajat la o fabrică de parchet, au acumulat experienţă şi bani. Acum se gândesc să investească în mici afaceri de tip start-up în oraşul natal.

"Cu experienţa câştigată dincolo 26 de ani, cred că aş putea aduce un aport pozitiv pentru România şi Oradea. Sunt două lucruri pe care Oradea le spune bine, despre turism şi bineînţeles, imobiliare", spune Gabriel Demian.

"Vreau să mă întorc, evident, înapoi în România. 40-50 de mii de euro ar fi banii pentru începutul unei afaceri, să te întorci în ţară şi să începi o afacere", consideră Cristian Pantea.

Ca să facă acest pas, e nevoie de implicarea autorităţilor, spun românii care muncesc în străinătate.

"- Ce ar trebui să vă ofere în primul rând Oradea pentru a vă întoarce ?
- Mai multe facilităţi, facilităţi fiscale pentru a începe afacerea."

"Taxele în primul rând să le reducă."

Autorităţile din Oradea au pus la punct o strategie pentru a-i convinge pe cei care lucrează în străinătate să investească în oraş.

"Încercăm să-i aducem înapoi în Oradea pentru a demonstra că în ultimii ani oraşul nostru s-a dezvoltat şi încercăm să ne demonstrăm şi să ne argumentăm că avem nevoie de aceste persoane să investească banii economisiti în economia locală", a declarat Florin Birta, viceprimar al municipiului Oradea.

Pentru aceasta Primăria intenţionează să scadă pragul minim de 250 de mii de euro investiţi şi 5 persoane angajate, pentru care oferă scutiri de taxe timp de 3 ani.

"Putem gândi o formă de stimulare prin acele facilităţi la plata impozitelor şi taxelor locale pentru investiţii peste 100 de mii de euro sau 50 de mii. Practic, pragul îl stabilim noi şi e dedicat exclusiv pentru cei care se întorc în ţară", a explicat Nadia Haş, director executiv adjunct Direcţia Economică din Primăria Oradea.

Miza acestor măsuri este una foarte mare, în condiţiile în care într-un singur an orădenii plecaţi la muncă în străinătate fac economii de zeci de milioane de euro

"44 de milioane de euro am calculat noi au reuşit să economisească într-un an orădenii. La nivel naţional 20-30 miliarde euro economisiţi e o cifră care poate cântări teribil la un produs intern brut de 160-170 miliarde", consideră Dacian Palladi, analist şi consultant în afaceri.

După 1990, 4 mii de bihoreni, din care peste 8500 de orădeni, au luat calea străinătăţii. Majoritatea s-au angajat în Italia, Spania, Germania, Austria ori SUA unde câştigă în medie 19 mii de euro pe an.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri