Orașul costumelor populare

Data publicării:
costume-39033

Peste 150 de colindari din nord-vestul țării și-au dat întalnire la Oradea la festivalul de datini si Obiceiuri de Craciun. Imbrăcați în straie populare specifice zonei din care provin acestia au organizat o adevarata parada a costumelor.

Ioan Șereș - organizator

"Sunt din Bihor din două localități, Oradea și Beiuș, o formație din Dej, din Bistrița, din Sighetul Marmației și două formații din județul Timiș."

Ioan Alexandru are 17 ani și este din Vișeul de Jos. A venit îmbrăcat cu suman, pieptar, cămașă, curea și cizme specifice Maramuresului. Întregul costum l-a primit moștenire de la străbunicul săi.

Ioan Alexandru - colindător din Maramureș

"Este o adevărată valoare pentru că Fiecare piesă valorează Mult iI material și are și o valoare sentimentală."

Și fetele din grup sunt măndre de ținuta primită de la bunici. La Vișeu costumele populare sunt păstrate în lada de zestre și purtate doar la marile sărbători.

Diana Roșca - colindătoare din Maramureș

"Compus din suman, pieptar, cămașă și cu poale, zadie, brâu și năframă plus traistă."

Grigore Bolboz - profesor din Bistrița

"La băieți nu diferă Foarte mult numai că în Maramureș Pantalonii sunt foarte largi șI scurți dar la noi sunt pe picior și mai lungi. La fete poalele sunt mai lungi iar la poale din Maramureș sunt mai creponate."

Georgeta Pop - colindător din Bistrița

"În cap am năframă înfundată, pe mine am cămașă cu șiruri și cu trupuri și cu motive florale colorate, am pieptar făcut din lână cusut cu măna, poale făcute la ceară. Zadie din trupuri și din șiruri."

Acțiunea a fost o avampremiera a celei de-a treia ediții a Festivalului de Datini și Obiceiuri care are loc în această seară la Oradea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri