Sari la conținut

Orator la 18 ani. Un elev orădean s-a remarcat la o competiție internațională

"Cei care nu știu nimic despre limbile străine nu știu nimic despre ei înșiși."

Maxima lui Goethe a stat la baza discursului lui Paul Vălean. Tânărul care studiază la Colegiul Național Emanuil Gojdu din Oradea a considerat că mesajul va da greutate discursului pregătit în cele mai mici detalii, în camera lui de acasă.

"Am ales acest citat pentru că încerc să promovez ideea că ar trebui să știm mai multe limbi străine și ar fi chiar de folos și încurajez pe oricine să învețe o limbăr străină și să nu se limiteze doar la limba maternă", explică Paul.

În discursul său, Paul a răspuns în exact 5 minute la întrebarea "Cum deschid noi orizonturi cunoaștere unei limbi străine", adresată în cadrul unei competiții internaționale la care au participat 700 de tineri. Cuvintele sale au impresionat și a fost ales să petreacă alături de alți 19 elevi o săptămână de cursuri și traininguri în New York.

"Abia aștept să ajung în America și să-i întâlnesc pe ceilalți finaliști și să le descopăr ideile lor și eseurile lor și absolut tot ce au de împărtășit."

Participarea la competiția internațională e un exercițiu pentru orădean. Elev în clasa a XII-a, Paul vrea să urmeze Facultatea de Drept din București.

"Mi se pare reprezentativ pentru generația lor că pe propriile lor puteri reușesc să atingă rezultate puse undeva în vârful țelului lor. Este extrem de important pentru ei să se poată exprima liber, să se miște liber, să crească liberi și să își dezvolte în mod liber toate aptitudinile", mărturiseşte Sebastian Vălean, tatăl lui Paul.

Concursul la care s-a făcut remarcat Paul este organizat de Education First, o companie americană specializată în cursuri de lingvistică și schimburi culturale. Scopul este de a le oferi posibilitatea tinerilor de pretutideni să își prezinte abilitățile de oratori.

Reporter: Diana Grad
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş