Orga de 230 de ani din Bazilica Romano-Catolică din Oradea poate fi salvată cu 200 de mii de euro 

Data publicării:
orga

Sunetul orgii din Bazilica Romano-Catolică din Oradea se aude neîntrerupt de 230 de ani. Le transmite o emoție aparte atât enoriașilor, cât și celor care vizitează orașul.

"Frumoasă muzică! Eram afară și ne-a făcut să intrăm în biserică. Frumos! Am mai văzut și altele dar asta e destul de mare."

"Este o biserică frumoasă! Am aflat despre ea de la punctul de informare turistică și ne-am gândit să venim să o vedem și am avut norocul să auzim și o muzică de orgă, ceea ce a fost superb."

Construită în 1777, pe parcursul a cinci ani, orga are 32 de registre și peste 2000 de tuburi. A fost primită în dar de la împărăteasa Maria Tereza și a fost considerată încă de la început unul dintre cele mai frumoase instrumente muzicale din această parte a Europei.

"Decorația este o dantelărie aurită care vine să îmbrace tubulatura maiestuoasă a orgii, iar deasupra sunt doi heralzi cu trâmbițe care anunță judecata de apoi și ziua mântuirii. Este reprezentantivă pentru ambianța barocului târziu austriac și este reprezentată strălucit aici, la Oradea", o caracterizează criticul de artă Ramona Novicov.

Povestea o cunoaște cel mai bine Janos Kristofi, organistul care o mânuiește cu măiestrie de 30 de ani.

"Mă simt onorat pentru faptul că pot să fiu aici organist și dirijor. Aici am învățat să cânt la orgă. După ce am învățat ca autodidact, am început cursurile la Budapesta și am terminat Academia de Muzică."

Tot el știe cât de necesară este o restaurare completă, cu atât mai mult cu cât ultima reparaţie a fost făcută în 1982. Atunci orga a fost transformată dintr-un stil pur baroc într-unul romantic german. "Trebuie să aleg cu precauție piesele pe care le cânt ca să nu se audă că orga e defectă. Trebuie recondiționate tuburile, tracutra dintre consolă și tuburi, burduful, deci tot, tot, tot trebuie reparat."

Costul unei restaurări complete se ridică la aproape 200 de mii de euro, bani pe care Episcopia Roman-Catolică speră să îi obțină cu ajutorul unor proiecte.

"Orga face parte dintr-un complex mult mai larg care cuprinde Palatul Episcopal, Șirul Canonicilor, respectiv Catedrala Romano-Catolică, care împreună formează centrul administrativ al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea. Este un loc unic care atrage foarte mulți turiști. Cred că cel mai mare număr de turiști din Oradea", susţine istoricul Attila Lakatos-Balla.

În total, în decursul unui an, complexul baroc din Oradea este vizitat de 40 de mii de turiști.

Reporter: Diana Grad
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri