Oşorheiul face Oradea (şi mai) Mare. Primarul comunei şi cel al municipiului au semnat protocolul de fuziune

Data publicării:
osorhei 270415

Primarul comunei Oşorhei spune că a revenit asupra deciziei iniţiale, după ce a înţeles că singur nu poate obţine banii de care localitatea are nevoie ca să se dezvolte.

"Am văzut că din acest an este o problemă foarte mare pentru toate comunele din ţara românească, că în acest an se vor putea aproba doar proiecte strategice pe comune", susţine Ioan Pop, primarul comunei Oșorhei.

În opinia lui Ilie Bolojan, primarul Oradei, "extinderea orașului în zona metropolitană este o chestiune care se impune dacă vrem să menținem ritmuri importante de dezvoltare. Asta înseamnă drumuri suplimentare, transportul e vital, spitale, zone de cumpărături în timp scurt cu costuri mici."

Comuna Oșorhei are o suprafață de 6 mii 200 de hectare şi peste 6500 de locuitori. Alături de Sînmartin, localitatea va transforma Oradea într-un oraş cu o populaţie de peste 212 mii de locuitori, faţă de 196 de mii cât are municipiul în prezent. Protocolul semnat azi de primarii celor două localităţi prevede paşii care vor fi făcuţi spre fuziune.

"Până la 1 septembrie vom clarifica aspectele privind strategia de fuzionare dintre cele două unități și statutul satelor care aparțin, nivelul de impozitare și proiectele ce le vom derula", a anunţat primarul comunei Oșorhei.

"Noi ne-am consolida o poziție de dezvoltare importantă în acestă zonă de vest a României, lucru pe care trebuie să-l facem obligatoriu", explică Bolojan.

Până la 1 martie 2016, consilierii locali din Oşorhei vor trebui să decidă asupra organizării unui referendum pe tema fuzionării. Localnicii par să agreeze ideea unificării cu municipiul învecinat.

Referendumul de unire a comunei Oşorhei cu Oradea va fi organizat, cel mai probabil, în acelaşi timp cu alegerile locale din 2016.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Cristian Rusu
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri