PadișFest, un festival pentru promovarea zonei Padiș și a munților Apuseni

Data publicării:
PadisFest pancarta

Deși vremea a fost neprielnică, turiștii spun că s-au simțit bine. Au ascultat muzică folk şi au participat la discuţii despre felul în care poate fi promovată zona platoului Padiş din Parcul Natural Apuseni.

"Mi se pare un festival foarte frumos și sper să promoveze zona asta, să ducă la dezvoltarea responsabilă a ei."

"În ciuda vremii, după părerea mea PadișFest este o inițiativă super tare, foarte benefică pentru locul acesta de aici."

Unul dintre ultimele platouri carstice acoperite cu păduri naturale din Europa, Padişul are un uriaş potențial turistic, spun specialiștii.

"Are anumite caracteristici legate de geologie, de hidrogeologie, de cursurile de apă de suprafață și subterane. Din cauza asta nu se pretează neapărat unui turism pe bază de complexe turistice mamut; este mult mai simplu să se meargă la nivelul unui turism nu la o scară mai mică, ci o altă formă de turism", susţine Eleonora Mircescu, președintele ECOTOP Oradea.

Organizatorii şi-au dorit ca prin dezbaterile care au avut loc în cadrul PadişFest să fie găsite strategii de dezvoltare a turismului responsabil în zonă.

"Vrem să se dezvolte unități de cazare mai degrabă la baza Padișului în zona Boga și Valea Arieșului, iar astăzi s-a discutat foarte mult în ceea ce privește campingul de la Glăvoi", spune Raluca David, manager PadișFest.

Alin Moș, directorul Administrației Parcului Natural Apuseni: "Ne așteptăm în primul rând la o mai bună colaborare cu autoritățile publice locale. Și în al doilea rând, dar poate nu în ultimul rând o din ce în ce mai multă înțelegere din partea celor care vizitează această zonă că se găsesc într-o arie protejată."

Horia Carțiș, purtătorul de cuvânt al CJ Bihor: "În urma dezbaterilor de astăzi Consiliul Județean a venit cu o soluție, o varintă care ar putea să aducă la aceeași masă toți factorii implicați sub forma unei asociații care să poată să gestioneze într-un mod integrat."

PadișFest a fost organizat de Asociația Compas și a costat aproape 26 de mii de lei.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri