Pădurari repuşi pe post, după ce au câştigat în justiţie

Data publicării:
Dobresti

Răsturnare de situaţie în cazul pădurarilor din Dobreşti, acuzaţi acum 4 ani că au închis ochii la tăierea unor mari suprafeţe de pădure. Unii din ei au câştigat procesele şi se pot întoarce la locul de muncă. Pentru că au fost suspendaţi în urma acuzaţiilor pe care le consideră nedrepte, pădurarii vor să dea în judecată Direcţia Silvică şi Regia Naţională a Pădurilor şi să ceară despăgubiri.

Totul a început acum patru ani, în urma unui control la un ocol silvic din Bihor.

"În 2013 mai multe verificări de documente, cât şi controale în pădure au fost făcute în Ocolul Silvic Dobreşti", reaminteşte Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

15 angajaţi ai ocolului şi responsabili ai Direcţiei Silvice au fost acuzaţi de dispariţia unor cantităţi impresionante de lemne şi de producerea unui prejudiciu de peste 4 milioane de lei. Au fost trimişi în judecată şi suspendaţi din funcţii. Unii dintre ei au câştigat procesele, motiv pentru care vor fi repuşi pe vechile poziiţii.

"Patru dintre ei erau suspendaţi; a încetat suspendarea. Vor reveni la lucru, dar cercetările vor continua", a precizat Adrian Jurcău, directorul Direcţiei Silvice Bihor.

Printre cei care şi-au câştigat dreptul de a reveni la muncă se numără Viorel Fericel, inginer silvic la Ocolul Dobreşti. El susţine că, împreună cu colegii săi, a fost victima a unui control nelegal: "acest control a fost premeditat efectuat în afara cadrului legal, cu zilieri, cu formaţii de lucru. Se poate dovedi prin toate documentele că a fost un abuz al controlorilor RNP nu ştiu cu cine în cârdăşie."

Inginerul silvic acuză faptul că prejudiciile care li s-au imputat în 2013 au fost stabilite din birouri. Viorel Fericel susţine că persoanele care au făcut atunci verificările s-au referit şi la arborii căzuţi din cauze naturale în 2009.

"Masa lemnoasă provine din doborâturile din 13 octombrie 2009. A fost o masă lemnoasă care vândută de Romsilva prin licitaţii a fost transformată ca tăiată ilegal; aa fiind vândută legal."

Confuzia celor ce au efectuat controlul de fond putea fi evitată dacă aceştia erau informaţi corect despre verificările şi documentele realizate anterior, crede inginerul silvic. Bărbatul afirmă că în raportul Regiei Naţionale a Pădurilor există mai multe neclarităţi şi confuzii.

"În raportul preliminar al Regiei Naţionale, la Barna Nicolae apare 1061 de metri cubi când în realitate în actul de control sunt 129 de metri cubi. De unde diferenţa? E un fals în acte."

Cu toate acestea, Direcţia Silvică spune că va încerca să recupereze pe cale civilă prejudiciul constatat în acte.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri