Pădurea, sub drujbă. Dezvoltarea din Băile Felix pune la pământ sute de arbori în fiecare an

Data publicării:
BETA taieri

Copacii doborâţi la pământ sunt tăiaţi şi încărcaţi în camioane de angajaţii Direcţiei Silvice, care spun că toată acţiunea se face cu documente şi avize la zi. Atât ITRSV, cât şi Garda de Mediu susţin că tăierile sunt perfect legale.

„În cursul anului 2014, luna aprilie, s-a obținut avizul ITRSV și noi ne obligăm, ca ocol silvic care administram în raza stațiunii Felix, să inventariem arborii pe care dânșii vor sa îi extragă", a declarat ing. Adrian Florescu, șeful Direcției Silvice Bihor.

Şi astfel, pădurea din Băile Felix se restrânge văzând cu ochii. Totul în numele unei dezvoltări urbanistice, care aduce cu sine bani şi locuri de muncă.

„Proiectul se întinde pe mai bine de 3 hectare de teren și suntem obligați să asigurăm un număr de locuri de parcare, pentru ca altfel nu vom fi autorizați. În momentul de față suntem în curs de amenajare a unei parcări de 260 de locuri pentru complexul Lotus", spune Florian Serac, directorul general al SC Turism Felix SA.

Ecologiștii cred că lipsa copacilor din stațiune ar putea afecta numarul clienților care vor frecventa Băile Felix.

„Știu că nu fac bine oamenilor, clienților care vor merge acolo, pentru că este nevoie de aer curat. O stațiune ca Băile Felix are nevoie de multa verdeață. Pădurea știm ca este curățată de foarte mult lemn, suprafața de arbori se reduce dramatic de la an la an. Or, în acest context nu cred că fac bine aceste taieri", este de părere Orlando Balaș, ecologist.

Arborii care au fost tăiaţi pentru a face loc parcării viitorului complex balnear aveau şi 50 de ani, spun autorităţile.

"Acum am tăiat, dar în respectiva parcare, adică în alveolele care se vor crea, vom planta alţii", promite Florian Serac, directorul general al SC Turism Felix SA.

În urmă cu un an, toaletările Direcţiei Silvice din pădurea staţiunii au născut proteste din partea ecologiştilor. Deşi angajaţii instituţiei susţineau că taie doar copacii şi ramurile bătrâne, ecologiştii au găsit şi exemplare perfect sănătoase căzute la pământ. Atunci 100 de metri cubi de lemn din pădurea din Băile Felix au ajuns la vânzare.

reporter: Laura Breb
operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri