Pădurile, furate arbore cu arbore

Data publicării:
paduri furt

Arbore cu arbore, pădurile din România cad victime tăierilor ilegale. Mii de copaci sunt puși la pământ de drujbele ori topoarele hoților, în urma cărora rămân doar buturugile. Totul se întâmplă în ciuda sistemelor de verificare moderne și a controalelor tot mai aspre. Totuşi, specialiştii au observat o reducere a furturilor o dată cu intrarea în funcţiune a "Radarului Pădurilor".

Cu cãruțele sau cu mașinile, copacii puși la pãmânt sunt luați din pãduri de cãtre hoții de lemne.

"Cei mai mulți arbori tăiați de hoții de lemne se află deobicei pe marginea drumurilor, asta pentru că cei care fură lemnele să le poată încărca mai ușor în mașini și căruțe pentru a le transporta", a observat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

De cele mai multe ori hoții nici nu se obosesc sã taie întregul trunchi al copacului. Ei lucreazã repede ca sã nu fie prinşi.

"Arborii furați sunt tăiați la repezeală de nespecialiști și nu-i interesează neapărat calitatea lucrării. Ei fură materialul și cu asta au terminat. Au fugit să nu fie prinși de organele de poliție și de organele silvice", explică Gavril Vandici, pădurar.

Pentru a fi mai eficienți uneori hoții își marchează încă din timp arborii ce urmează a fi retezați. Semnele făcute pe trunchiurile lor îi ajută în cursul nopții să-i repereze mai ușor.

Cei din domeniul silvic spun cã de când este folosit "Radarul Pãdurilor", numãrul furturilor de lemne a scãzut.

"- Acum se taie legal de când e "Radarul Pădurii".
- Când a intrat "Radarul Pădurii"?
- 2014-2015.
- Și nu se mai taie nimic?
- De atunci nu se mai taie! Înainte se tăia la ras. Avea omul pădurea lui dacă vroia o tăia. Nu putea că nu era legal, dar mai făcea manevre: dădea încolo, încoace", explică un pădurar, sub acoperirea anonimatului.

De exemplu, într-un ocol privat nu poate fi exploatat anual mai mult de un metru cub pe hectar pentru fiecare membru al ocolului. Totul se face cu acte justificative.

În acest fel, este explicabil peisajul din unele sate bihorene, unde cantitãţi impresionante de lemne sunt adunate pe uliţe sau pe drumurile forestiere din zonã.

"- Nici nu se taie cât ar trebui să se taie!
- Cât ar trebui să se taie?
- 5-6 mii de metri cubi.
- Cât se taie acum?
- 4 mii.
- Mai puțin
- Nu avem scule", spune un muncitor.

Cu toate acestea, cicatricile defrișãrilor petrecute în urmã cu mai mulți ani pot fi observate şi acum. Specialiştii spun cã e nevoie de zeci de ani ca o pãdure sã se poatã regenera.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri