Sari la conținut
News Alert

Pagube de 210.000 de lei după protestul de la OTL. Conducerea se va adresa Tribunalului Bihor

Protestul de astăzi de la societatea orădeană de transport în comun a cauzat companiei pagube de 210.000 de lei, a declarat Viorel Pop, directorul OTL, în cadrul emisiunii "Vocile Bihorului" de la Digi24 Oradea. Pop a catalagat drept ilegală întreruperea activităţii de către şoferi şi vatmani şi a precizat că miercuri dimineaţă se va adresa Tribunalului Bihor.

"Avem foarte multe reclamaţii primite azi care trebuie compensate. Conform legii trebuie să recuperată această pagubă: e vorba de 210 mii de lei", a declarat Viorel Pop, directorul OTL.

În opinia lui Pop, mişcarea de protest a angajaţilor societăţii orădene de transport public nu poate fi considerată o grevă spontană. "E un protest şi e ilegal. În principiu, (protestatarii - n.n.) acţionează de pe o poziţie de forţă. Dacă era o grevă, trebuia anunţată cu 48 de ore înainte, trebuia asigurat 30% din transportul public şi să ne punem la negocieri. Abia apoi să se ajungă la un fel de oprire generală a transportului în comun", a spus directorul OTL la "Vocile Bihorului".

Viorel Pop a povestit şi cum a aflat de acţiunea de protest a angajaţilor OTL: "Am aflat de grevă la ora 4:32, când a fost blocat primul autobuz. La ora 4:44 am fost acolo, am încercat să aplanez, să scoatem 30% din parc afară. Protestatarii au fost destul de agresivi şi nu au dorit acest lucru. La ora 8 au venit şi liderii de sindicat pe care i-am invitat la discuţii."

Întrebat de realizatorul emisiunii, Bogdan Băcilă, dacă liderii de sindicat au fost luaţi prin surprindere de acest protest, Pop a dat un răspuns scurt: "Nu cred."

Conducerea OTL le-a oferit angajaţilor o mărire a salariului cu 12%, de la 2019 la 2269 de lei, începând cu 1 ianuarie 2018. În plus, de la 1 februarie 2018, tichetele ar fi urmat să ajungă de la 12 la 15 lei.

"Am făcut nişte calcule pe aceste creşteri şi a rezultat la nivel de societate 2.200.000 de lei creştere salarială pe an, care ar trebui să se reflecte în preţurile biletelor. Asta în condiţiile în care preţul curentului electric a crescut pe bursă de 2,5 ori - suntem speriaţi de preţul energiei. În plus, prin introducerea supraccizei, preţul motorinei a sărit de 5 lei", a declarat Viorel Pop.

Potrivit directorului OTL, 52% din cheltuielile pe transportul public din Oradea îl reprezintă salariile, 20% combustibilul şi 18% energia.

De partea cealaltă, angajaţii au cerut un salariu brut de 3000 de lei şi tichete de masă de 15 lei din această lună.

Editor web: Adrian Laboş