Palatul Baroc din Oradea, reabilitat cu bani din Ungaria

Data actualizării: Data publicării:
reabilitare palat

În timp ce statul român lasă clădirile-simbol să cadă, vecinii unguri se implică în reabilitarea unui monument de arhitectură din Oradea. Palatul Episcopiei Romano- Catolice, parte a celui mai mare complex baroc din Europa de sud-est, va fi reastaurat cu aproximativ 6 milioane de euro, bani alocaţi de Guvernul maghiar. Lucrările de reabilitare au început încă de anul trecut.

Este forfotă în Palatul Baroc din Oradea. O armată de muncitori lucrează fără oprire pentru a reda impunătoarei clădiri strălucirea de altădată.

"Ne aflăm chiar la subsolul clădirii care pe vremuri funcţiona ca şi pivniţă ce adăpostea uriaşe butoaie cu vin. Lucrările de reabilitare au început chiar în această zonă unde muncitorii se ocupă să dea jos tencuiala de pe pereţi”, a transmis Anca Deac, jurnalist Digi24 Oradea.

Luna viitoare urmează să fie montate schele pe faţada clădirii care urmează să fie restaurată.

"S-au procurat materialele necesare, materialul lemnos în proporţie de 75%, ţiglele care urmează să fie montate au fost chiar şi transportate la locaţie, o mare parte dintre ele şi foarte mult din materialul necesar pentru tencuială", a detaliat Cristian Micaci, consilier pastoral la Episcopia Romano-Catolică.

Lipsa fondurilor, dar şi incertitudinea legată de proprietatea asupra palatului şi-au pus amprenta peste clădire, care s-a degradat în timp. După încercarea nereuşită a Episcopiei de a atrage fonduri europene, ajutorul a venit de la Guvernul Ungariei, care a alocat 6 milioane de euro pentru reabilitarea palatului.

"Este un palat ridicat în vremea Mariei Teresa de către arhitectul şef al curţii imperiale habsburgice, Franz Anton Hillebrandt, şi este o capodoperă a stilului baroc târziu austriac", a explicat Ramona Novicov, critic de artă.

Reabilitarea va dura aproximativ trei ani.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri