Palatul Stern din Oradea intră în renovare cu bani de la Primărie

Data publicării:
palatul Stern 020714

Palatul Stern, aflat pe Strada Republicii din Oradea, a fost construit între anii 1904-1905. Pentru că se află în proprietate privată, Primăria nu poate reabilita monumentul din fonduri proprii. În schimb, doreşte să ofere locatarilor credite fără dobândă prin Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice.

"Primăria va contribui cu un grant de 20 la sută conform legii monumentelor. Bineînţeles, tot Primăria va realiza şi documentaţia tehnică şi avizele necesare acestei lucrări, urmând ca proprietarii să contribuie cu diferenţa de 80 la sută", susţine Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Banii ar urma să fie returnaţi de proprietari în termen de cinci ani.

"Decât nimic, mi se pare acceptabil, pentru că în cinci ani de zile, cât avem fiecare cotă parte, cred că fiecare ar putea să plătească", este de părere Maria Mureşan, preşedintele asociaţiei de proprietari din palatul Stern.

Estimativ, asta ar însemna 76 de euro pe metru pătrat, adică în jur de 5000 de euro pe proprietar, bani care vor fi rambursaţi în cinci ani.

"Din cauza faptului că această clădire era foarte deteriorată la elementele de cornişă, de acoperiş, de faţadă, după cum ştim, ea este îmbrăcată actualmente în plasă de protecţie, şi aspectul asta este foarte deprimant", spune Adriana Lipoveanu, arhitectul şef al Oradei.

Valoarea estimată a lucrărilor de refacere a faţadei trece de două milioane de lei, iar investiţia ar urma să fie finalizată în termen de 18 luni.

reporter: Orsolya Nagy
operatori: Ciprian Platona, Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri