Palatul Ullmann va fi reabilitat cu 7,2 milioane de lei. Banii vor fi alocați din bugetul local

Data actualizării: Data publicării:
palatul ullmann 2

Încă un perlă a comorii arhitecturale din centrul istoric al Oradei își va recăpăta strălucirea de odinioară. Considerat o emblemă a comunității evreiești, Palatul Ullmann va fi reabilitat cu bani din bugetul local al orașului. Nu mai puțin de 7 milioane de lei au fost alocați în acest scop. Cele mai importante și dificile lucrări vor fi făcute la fațadă și la șarpantă.

Una dintre cele mai importante clădiri istorice din Oradea, Palatul Ullmann a fost construit la începutul veacului trecut.

„Palatul Ullmann a fost construit în stilul seccessionului vienez la începutul secolulul al XX-lea. Clădirea impozantă cuprinde un parter înalt și trei niveluri de locuințe", a relatat Andrada Rește, jurnalist Digi24 Oradea.

În ultimii 30 de ani nu s-au mai făcut mai făcut reparații la clădire, astfel că aceasta s-a deteriorat și a ajuns într-un stare deplorabilă.

„- Da, trebuie. Sunt și oameni care locuiesc acolo și poate să cadă pe ei.
- Și fațada e important să fie reabilitată, ar schimba imaginea orașului?
- Da, bineînțeles!"

În acest an, Palatul Ullmann a fost cuprins într-un program de reabilitare a clădirilor istorice din Oradea, susținut financiar de Primărie. Edilii au alocat din bugetul local peste 7 milioane de lei pentru refacerea construcției.

„Lucrările presupun în primul rând reabilitarea învelitorilor, pentru că volumetria clădirii este puțin atipică fața de o construcție obișnuită și în al doilea rând lucrări de reabilitare a fațadelor, atât fațada principală exterioară, cât și fațadele interioare dinspre curtea interioară", a precizat arhitectul Cristian Pușcaș.

„Ar fi foarte bine să facă, pentru că e o clădire foarte frumoasă și e păcat. Uitați cum arată, se vede."

Printre principalele lucrări de intervenție se numără refacerea șarpantei care se află într-o stare avansată de degradare.

"Este una dintre principalele intervenții. Datorită importanței și a frumuseții ei, dar și a gradului ei de degradare, este destul de instabilă din punct de vedere structural și intervențiile vor fi destul de complicate", susține arhitectul Cristian Pușcaș.

Lucrările la Palatul Ullmann vor începe în primăvară. Până în anul 2020 vor fi reabilitate încă 15 imobile din centrul istoric al municipiului Oradea.

Reporter: Andrada Rește
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri