Palatul Vulturul Negru, emblema Oradei

Data actualizării: Data publicării:
palatul vulturul negru

Poartă a României spre Occident, Oradea se mândreşte cu cel mai important ansamblu în stil secession din Transilvania. O adevărată bijuterie arhitecturală veche de mai bine de o sută de ani, Palatul Vulturul Negru constituie un punct de atracţie pentru miile de turişti care ajung an de an în oraş. Impozanta clădire a devenit o adevărată emblemă a reşedinţei Bihorului.

Palatul Vulturul Negru a fost ridicat între anii 1907- 1908, pe locul unei vechi berării şi a unui han. Clădirea de dimensiuni impresionante este opera a doi arhitecţi cunoscuţi în epocă - Marcell Komor și Dezső Jakab. Încă de atunci, palatul a pus Oradea pe harta oraşelor art-nouveau europene.

"Oradea este oraşul cu cea mai mare concentraţie din România de arhitectură art-nouveau şi palatul este podoaba coroanei dacă putem spune aşa. E cea mai frumoasă clădire în acest stil din Oradea", spune Mihai Jurca, directorul Asociaţiei de Promovare a Turismului din Oradea şi Regiune.

La început de secol al XX-lea, impunătoarea clădire era un loc de întâlnire apreciat de orădeni.

"Aici aveau trei cinematografe, aveau cofetărie, cabarete, foarte gustate în epocă, după model european. Erau bănci, erau magazine, deci ne putem imagina un multiplex (...) aşa cum se putea gândi la începutul secolului al XX-lea", povesteşte criticul de artă Ramona Novicov.

Palatul Vulturul Negru este format din două corpuri mari, inegale, care au un parter înalt şi patru etaje. Clădirea este completată de un pasaj interior acoperit cu sticlă, realizat după modelul celebrei galerii Vittorio Emanuele din Milano.

"Pasajul vechi de mai bine de o sută de ani, are forma literei "y" cu trei intrări dominate de către un vultur care este emblema edificiului", explică Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

În opinia Ramonei Novicov, "aici avem practic un mic Paris şi o mică Budapestă, îmbinate într-o manieră spectaculoasă. Clădirea este gândită într-o manieră complexă şi anume un coridor vitrat plin de lumină, scăldat ziua în lumină şi noaptea la lumina becurilor electrice care făceau furori la început de secol."

Însă dincolo de forma impozantă a palatului, decoraţiunile care împodobesc atât exteriorul, cât şi interiorul clădirii atrag privirile turiştilor. De remarcat sunt motivele ornamentale, combinate cu alte stiluri de factură barocă sau rococo. Acestea au fost repuse în valoare o dată cu recentele lucrări de restaurare care au avut loc în complex.

"Decoraţiunea nu a precupeţit nimic pentru a străluci la maxim, restaurarea a scos la iveală decoraţiunea originală care era cu foiţă de aur şi de argint. Restauratorii le-au lăsat intacte tocmai pentru a reda măsura splendorii acestora", completează criticul de artă.

Interiorul clădirii este ornamentat în stil secession, caracterizat printr-o abundenţă de elemente precum bolţi, ferestre, balustrade, coloane sau vitralii. Toate aceste detalii conferă palatului o valoare patrimonială excepţională.

"În forma lui actuală, el adăposteşte cele mai interesante sau cele mai multe baruri din oraş. Ca şi dimensiune este mai mare decât restul galeriilor de acest fel din România şi mă gândesc la cea din Bucureşti", susţine directorul Asociaţiei de Promovare a Turismului din Oradea şi Regiune.

Palatul Vulturul Negru rămâne un monument arhitectural unic, care atrage anual mii de vizitatori.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri