Sari la conținut
News Alert

Panică printre studenţii români din Paris. Ei nu mai ies din case şi îşi trimit temele la facultate prin email

Ultimele 48 de ore au fost extrem de agitate pentru orădeanca Elisabeta Balogh, mama unei tinere care îşi face doctoratul la Sorbona, în Paris. Cele două au discutat de mai multe ori pe zi despre evenimentele din capitala Franţei.

"- Ce faci?
- Bine, sunt puţin stresată. Aud ştirile şi mă îngrijorez.
- Ce-i acolo, ce se întâmplă?
- Alertă maximă."

Elisabeta a aflat de atentatul din Paris de la o prietenă, iar primul impuls a fost să puna mâna pe telefon pentru a-şi suna fiica.

"Imediat am intrat în panică. Am intrat să citesc ştirile, am sunat-o pe fiică-mea să văd unde e şi în ce stare. Ca norocul era acasă."

"Eu eram chiar acasă şi mă pregăteam să mă duc la bibliotecă. Nu am mai făcut-o pentru că m-am uitat întruna la ştiri şi m-am panicat", povesteşte tânăra aflată la studii în Paris.

Reka are un prieten care este student în ultimul an la Institutul Francez de Presă. Miercuri a primit şi el o alertă de la Agenţia France Presse şi a plecat imediat împreună cu un coleg spre locul atentatului pentru a face un reportaj.

"Ciudat era că acolo se aflau zeci de jurnaliști, însă era foarte liniște, lumea era tristă, îngrijorată. Unii plângeau, erau familiile victimelor care veneau la locul atentatului", îşi aminteşte Jerome Garro, student la jurnalism în Paris. (foto jos)

Tinerii români care studiază în Paris urmăresc cu sufletul a gură ultimele ştiri despre atentatori.

"- Ceilalţi nu izbutesc să ajungă la cursuri, îşi trimit temele prin email.
- Sunt speriaţi, aşa-i?
- Da şi nu ies din casă."

"S-au trimis multe mesaje și din partea cabinetului și din partea avocaților să nu ieșim, să avem grijă în locurile unde vine multă lume", completează Tudor Vlad, stagiar la un cabinet de avocatură din Paris.

Atentatul de miercuri a scăzut încrederea românilor din Paris în siguranţa capitalei franceze. Mulţi dintre ei şi-ar dori să se întoarcă acasă.

"În acest moment mi-ar plăcea sincer să fiu în România decât aici, pentru că situaţia de aici e cam nesigură", recunoaşte tânăra studentă.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Tiberiu Catrişcău

Editor montaj: Emil Cristea