Paradox pe piaţa muncii: ofertă bogată de slujbe, dar prea puţini candidaţi

Data actualizării: Data publicării:
bursa munca1

Situaţie interesantă pe piaţa forţei de muncă din Bihor. Deşi companiile se întrec în propuneri avantajoase ca să-i atragă pe potențialii angajați și oferă chiar și formare profesională la locul de muncă, prea puţine persoane se arată interesate. O dovedeşte şi participarea redusă la evenimentele de tipul târgurilor de carieră. Specialiştii AJOFM spun că românii sunt atrași încă de mirajul străinătății și nu sunt mulțumiți de salariile oferite.

15 angajatori și 400 de locuri de muncă. Sunt datele celei de-a doua burse a locurilor de muncă din acest an, organizată la Oradea, în acest weekend. Majoritatea joburilor au fost oferite de companiile din parcurile industriale ale orașului, care duc o adevărată luptă ca să-i atragă pe potențialii angajați.

"Există un echilibru între evenimente de tip bursă, respectiv angajatori care caută persoane calificate sau necalificate. Există un dezechilibru major privind oferta forței de muncă. Auzim deja condiții de genul "să aibă două mâini și două picioare și este omul nostru", susţine Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.

Cel mai mare angajator de pe platforma industrială a Oradei, care numără peste 2.000 de angajați, oferă, spre exemplu, formare profesională chiar în fabrică.

"Am lansat o școală de tehnicieni: vrem să-i învățăm timp de trei luni ce înseamnă lumea electronicii. E o perioadă în care noi îi și plătim. (...) Dorința este doar ei să fie interesați, să învețe și să devină colegii noștri", a precizat Carmen Toie, specialist în recrutare.

Și alți angajatori mizează pe cursuri de instruire la locul de muncă.

"Nu e necesară experiența. Practic, oferim toată învățarea celor care vor să intre în domeniu", spune Gabriel Pleșca, angajator.

Unele companii au renunțat să-şi caute specialiști la noi în țară, așa că și-au îndreptat atenția chiar și spre alte continente.

"Noi avem deja o serie de colegi din exteriorul țării, o serie de expați, specialiști din Africa de Sud mai exact, și da, industria în care noi activăm nu este foarte cunoscută în România. Noi activăm pe partea de tehnologii de eșapare și atunci am fost nevoiți să aducem specialiști din alte zone", explică Mădălina Dupir, coordonator training și dezvoltare.

De cealaltă parte, însă, există și persoane care așteaptă să fie angajate, dar fără succes. Este și cazul lui Florin Naghi, care de peste un an își caută un loc de muncă.

"- Mi-am depus deja de vreo șase ori CV-ul și de nicăieri nu m-au contactat și am zis că vin să încerc și aici.
- Cum e așteptarea?
- Când ai nevoie foarte mare de bani și să-ți faci toate chestiile de care ai nevoie, e nasoală rău."

Din totalul locurilor de muncă oferite în domenii precum construcţii, mecanică, prelucrarea maselor plastice, comerţ, tâmplărie, HORECA și IT, aproximativ 50 s-au adresat persoanelor cu studii superioare.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri