Parcare contra plata contribuţiei la biserică

Data publicării:
parcare biserica

Plăteşti contribuţia, poţi parca în curtea bisericii. Este mesajul pe care un preot din Oradea l-a pus pe maşinile lăsate de locatarii blocurilor din jur lângă lăcaşul de cult. Parohul spune că plata nu e obligatorie, dar recunoaşte că are nevoie de bani ca să termine construcţia bisericii. Gestul său a fost criticat atât de şoferi, dar mai ales pe reţelele de socializare.

În prag de sărbători, şoferii care îşi parcau maşinile lângă biserica "Sfântul Sebastian" de pe Calea Aradului din Oradea s-au trezit cu un mesaj pe parbriz. Scris de mână şi semnat de preotul-paroh, acesta le transmitea să-şi plătească mai întâi contribuţia de 30 de lei pe an, după care îşi pot lăsa vehiculele în curtea lăcaşului de cult. Gestul a stârnit reacţii diferite printre locatarii din zonă.

„Este un fel de şantaj, cam aşa sună nu?”

„Părerea mea e că nu e corect.”

„- Dacă are autorizaţie pe terenul de aici, înseamnă că e a lor.
- Deci are dreptate?
- Da, probabil că da.”

"Asta în condiţiile în care lăcaşul de cult este în construcţie de mai bine de 10 ani iar curtea bisericii nu este nici măcar îngrădită. Mesajul a fost postat pe reţelele de socializare şi a stârnit imaginaţia internauţilor”, a relatat Claudiu Mihuţ, reporter Digi24 Oradea.

"După ce plăteşti contribuţia eşti cu totul la zi şi poţi să blochezi orice" sau "ar fi minunat ca la fiecare etaj al parcării să fie câte o troiţă, că nu ştii unde te poate apuca nevoia de închinat" - au fost cele mai acide comentarii ale celor care au văzut mesajul.

În schimb, preotul Viorel Mal spune că a lăsat bilet unui singur şofer. Acesta şi-ar fi parcat maşina aproape de biserică şi a blocat căile de acces.

„El a parcat maşina lipită aici, a blocat, deşi i-am şi scris acolo să nu blocheze. E şantier, am avut probleme că au căzut materiale şi au venit cu avocaţii. Noi nu avem contract cu cineva ca să îi lăsăm să parcheze şi noi să le asigurăm protecţia.”

Preotul spune că plata contribuţiei nu este obligatorie. Recunoaşte însă că are nevoie de ajutor din partea comunităţii ca să termine construcţia bisericii începută în 2015.

În prezent, cei care îşi lasă maşinile în curtea neîngrădită a lăcaşului de cult nu plătesc nimic. În schimb, locatarii care parchează pe locurile amenajate de primărie în zonă achită o taxă anuală de 100 de lei. Adică de trei ori mai mare decât contribuţia la biserică.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri