Partajul vă poate scăpa de plata taxei de mediu pentru înmatricularea maşinilor

Data publicării:
stire partaj inmatriculare
Oamenii profită de modificarea Codului Civil adoptat anul trecut, unde termenul de partaj a primit o semnificaţie mai largă. El se poate face chiar şi între doi soţi, fără ca ei să divorţeze. Cei doi cumpără în coproprietate o maşină din străinătate şi, pentru a nu plăti taxa de mediu, întocmesc un act de partaj. Potrivit noii ordonanţe de guvern din acest an, documentul îi scuteşte de plata taxei timbrului de mediu. Astfel, maşina cumpărată de peste hotare este înmatriculată fără a plăti vreun ban.
Când vine vorba despre înmatricularea fără plata timbrului de mediu, practica este diferită în funţie de fiecare judeţ. In Bihor, au apărut deja unele persoane care au aflat că în Cluj sau Sălaj poţi evita plata timbrului de mediu în acest fel şi solicită, la rândul lor, aplicarea acestei reguli şi în judeţ. 
"La nivelul judeţului Bihor, până în momentul de faţă, sunt doar două cereri depuse de înmatriculare cu acte de dobândire a proprietăţii prin partaj. Am cerut punctul de vedere a eşalonului superior al direcţiei noastre. Aşteptăm un răspuns şi sigur vom da curs înmatriculărilor", spune Săndel Dima, directorul Serviciului Permise şi Inmatriculări Bihor
"Legea prevede fără nici o altă restricţie că bunurile dobândite prin partaj sunt scutite de taxa de mediu", spune avocatul Mircea Ursuţa.
Acest act poate fi obţinut la un birou notarial. "Se poate partaja un singur bun sau toate cele dobândite  in cursul căsătoriei în faţa notarului cu continuarea evidentă a regimului matrimonial", detaliază Cristian Monenci, purtătorul de cuvânt al  Tribunalului Bihor.
"Titlul este act de partaj asupra unui bun sau autoturism. Acest act costă în jur de 200 de lei", completează notarul Cornel Gârba.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri