Pârtii de 5 milioane de euro, impracticabile la Vârtop

Data publicării:
partie vartop

Cele două pârtii din Vârtop, judeţul Bihor, au fost date în folosinţă în 2011, iar investitia a costat cinci milioane de euro, bani proveniţi de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. De atunci s-a schiat foarte puțin, pentru că stratul de zăpadă naturală a fost subţire, iar tunurile lipsesc.

"O putem folosi doar atunci când este zăpadă, fiind ca nu avem zăpadă artificială. Din păcate, în satul vacanţă Vîrtop nu este apă, nu avem un lac de acumulare, iar pentru aceasta nu am putut să punem tunuri de zăpadă", spune Costel Sîrghie, primarul oraşului Nucet.

„Nu a funcţionat telescaunul şi de aceea nu am putut urca. Îmi parte destul de rău că am venit tocmai de la Targu Jiu", spune un turist.

„Aceste două pârtii sunt doate cu nocturnă și un telescaun, care poate transporta 1400 de persoane pe oră. Doar că pârtiile sunt pustii, pentru că stratul de zăpadă este foarte subţire și ar fi nevoie de mai multe tunuri care să producă omăt. Acestea sunt foarte scumpe și nu le pot cumpăra deocamdată. La mai puțin de 500 de metri, pe cealaltă pârtie din judeţul Alba, există tunuri de zăpadă, este administrată de un privat și este plină de turişti", a observat Florina Fofiu, reporter Digi24 Oradea.

„Spre deosebire de ceilalţi ani, a nins foarte, foarte puţin anul ăsta. Stratul natural nu depăşeşte 15 centimetri, dar am avut noroc cu instalaţia artificială şi am completat zăpada pe toată pârtia. În momentul ăsta se schiază în condiţii impecabile", susţine Dan Gligor, proprietarul pârtiei de schi din judeţul Alba.

Până când se va întâmpla acest lucru și pe pârtiile de la Vartop, primăria orașului Nucet susţine că ar trebui să mai investească zece milioane de euro.

"Sus, în platou, să facem un lac de acumulare de 38 de mii de metri cubi de apă şi să dotăm ambele pârtii cu tunuri de zăpadă", îşi propune primarul oraşului Nucet.

Administratorii pensiunilor se plâng că numărul turiştilor este tot mai mic, pentru că pârtiile nu sunt funcţionale.

„O mare parte din turiştii care vin în această zonă vin pentru schi şi bineînţeles contează foarte mult ca pârtia să fie schiabilă, să avem zăpadă", spune Alexandra Covaciu, proprietarul unei cabane.

Autoritățile stau acum la mila vremii și speră ca în următoarea perioada să ningă abundent, astfel încât pârtiile să poată fi date în folosinţă.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri