Pașaport pentru lectură. Ca să-i atragă pe elevi spre citit, Ministerul Educației a organizat un concurs de eseuri

Data publicării:
carti

Doris Pastor este elevă în clasa a VII-a la școala generală Nicolae Bălcescu din Oradea. Spune că, pe lângă teme, în fiecare zi își rezervă cel puțin o oră să citească o carte.

"Am început să citesc fiind încurajată de mama mea, care a fost profesoară de română și m-a inspirat și îmi dădea titluri și am început să citesc romane universale. Citesc cam o carte pe lună." 

Pasiunea lui Doris pentru lectură este împărtășită și de colegii ei. "Îmi place în continuare să citesc Jules Verne, Mark Twain."  

"Citesc ca să îmi îmbogățesc vocabularul și pentru școală."

Alții recunosc că preferă să facă altceva în timpul liber decât să citească.

"În timpul liber practic sporturi, citesc pe internet, ies cu prietenii. Nu am o pasiune foarte mare pentru citit", recunoaște Cristian Delima, elev.

Concurs de eseuri, premiate cu cărți

În opinia profesoarei Florina Toma, de la școala generală Nicolae Bălcescu din Oradea, "calculatorul și internetul au devenit dușmanii cadrului didactic; elevii tind să acceseze mai des internetul, iar lectura pare ceva inaccesibil."

Ca să schimbe situația, Ministerul Educației a inițiat un proiect prin care elevii din toată țara sunt invitați să participe la un concurs de eseuri. Cei mai buni vor fi răsplătiți cu premii care să îi atragă și mai mult spre lectură.

Vlad Macare, reprezentantul Asociației Corint Pro Lectura: "Copiii trebuie să facă compuneri pe anumite teme și cele mai bune compuneri vor primi diplome și cărți ca și premii." 

În această săptămână peste 20 de școli din Bihor vor fi vizitate de reprezentanții asociției. Acțiunea are loc simultan în toate județele țării.

reporter: Claudiu Mihuț
operator: Monica Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri