Paște românesc în Ungaria. Aproape 2000 de români au sărbătorit în bazinele din stațiunea Hajdúszoboszló

Data publicării:
aquapark2

Aflată în apropierea Salontei, Micherechi este printre puținele localități din Ungaria care și-a păstrat limba și obiceiurile românești, iar asta se datorează în mare parte bisericii ortodoxe din comună. Lăcașul de cult a cărei construcție a fost terminată în anul 1849 găzduiește în fiecare an, de Paște, un număr foarte mare de români.

"Eu vin de când mă țin minte, de când eram copil și umblam la ora de religie, la școala generală cu limba de predare română."

"În anul 2013 am sărbătorit 240 de ani de la întemeierea comunității românești de la noi, din Micherechi. Parohia este alcătuită din aproximativ 450 de familii, iar ca suflete depășim 1000", spune Ioan Bun, preotul paroh al bisericii ortodoxe din Micherechi.

Obiceiurile religioase sunt păstrate cu sfințenie de către cei din comunitate.

"Șuncă, ouăle cele roșii; facem și pască. Cum era obicei mai demult, că noi suntem sat român."

Paştele în apă termală

La 70 de kilometri de Micherechi, alți 2000 de români au spus "Hristos a înviat!". Ungaria i-a atras, ce-i drept, însă doar pentru câteva zile.

Turiștii români care au ales stațiunea Hajdúszoboszló pentru a-și petrece sărbătorile au trebuit doar să se relaxeze. De organizare s-au ocupat până la cele mai mici detalii administratorii de hoteluri.

"Avem tocană de miel, sarmale, o specialitate maghiară: supă de șuncă. Este foarte bună, le place foarte mult. Papricaș de vițel, clătite umplute cu afumături", a detaliat Eva Palvogyi, directoarea unui hotel din Hajdúszoboszló.

"Prețurile sunt foarte bune. Am observat și în magazine prețuri mai mici de cât în România și costul pachetului a fost foarte bun", spune Loredana Nicolae, turistă din Ploiești.

După prânzul din duminica de Paște turiștii veniți din toate colțurile României au mers direct în bazin.

"Și Revelionul l-am petrecut aici. A fost ok, foarte bine. Ne simțim foarte bine aici."

"Am venit în primul rând pentru apa termală, la care se adaugă calitatea serviciilor.

De Paște cel mai ieftin pachet de sărbători oferit de hotelierii din Hajdúszoboszló a fost de 150 de euro pentru 5 zile şi cel mai scump de 220 de euro. La unitățile private prețul unei camere pe noapte a fost de 20 euro.

Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri