Patron de restaurante din SUA, voluntar la un centru de bătrâni în Bihor

Data publicării:
voluntari bratca

Proprietar de restaurante în America, tăietor de lemne în România. Este transformarea suferită de unul dintre cei 20 de voluntari americani sosiţi în Bihor pentru a ajuta la deschiderea unui cămin de bătrâni în comuna Bratca. Timp de o săptămână ei au muncit cot la cot cu localnicii şi spun că au rămas impresionaţi de frumuseţea locului.

Au tăiat stive întregi de lemne, au curăţat aleile de buruieni şi, în general, nu s-au dat înapoi de la niciun fel de muncă fizică. Este felul în care voluntarii americani ai unei asociaţii creştine au ajutat săptămâna trecută la deschiderea unui centru de bătrâni din Bratca.

"Sper că sunt mulţumiţi că ne aflăm aici şi că văd cât suntem de fericiţi că am venit. Vrem să-i ajutăm prin orice mijloace şi sper ca ei să înţeleagă că pot învăţa de la noi şi noi de la ei", a spus Anne Press, director executiv Fundaţia Christians Forward .

Printre voluntarii veniţi în Bratca s-au numărat proprietari de afaceri cu multe zerouri în Statele Unite. Unul dintre ei este Joe Fraser, care este CEO-ul unui lanţ de 13 restaurante.

"A fost puțin greu să facem câteva dintre muncile fizice, dar au fost, totuşi plăcute. Ştiam că munca pe care am depus-o va încălzi clădirea pentru întreaga iarnă. Am smuls buruieni, am făcut curăţenie în cămin pentru ca bătrânii să se poată muta. A fost o plăcere să ajut", recunoaşte Joe Fraser.

"Este foarte diferit în SUA, unde gestionez un pub cu restaurant. Este foarte aglomerat, majoritatea timpului servim mâncarea, spălăm vasele, servim bere. Servim foarte multe persoane suntem o parte din comunitate dar ce facem aici este complet diferit față de ce facem acasă", a observat Joe Eckersley, managerul unui restaurant .

Voluntarii au fost impresionaţi de peisajele din această zonă a judeţului Bihor şi de oamenii pe care i-au întâlnit.

"Locuiesc la o fermă, am crescut la o fermă toată viața și sunt obișnuită cu munca grea. Să vin aici a fost o oportunitate excelentă de a oferi. Iar în această zonă a fost grozav, am văzut cai, căpiţe de fân", spune Sheila Frey, proprietara unei ferme din Statele Unite.

Localnicii din Bratca sunt mândri că voluntari americani veniţi de la mii de kilometri distanţă au ajutat la deschiderea căminului de bătrâni din comuna lor.

"Foarte mult lucrează. Toată ziua și ieri și alaltăieri au cărat lemne. Lucrează orice aici la curățenie, la orice ajută. Foarte încântați suntem de ei."

"Noi ne bucurăm totuși că vin la noi și sunt foarte prietenoși ajută."

"Oamenii aceștia petrec vacanța până la urmă muncind. Pe lângă faptul că își arată dăruirea față de comunitate în felul acesta descoperă și mai mult din frumusețile României astfel pot iteracționa mai mult cu comunitatea locală descoperă tradițiile locale, oameni, modul or de a trăi. Au fost fascinați de modul cum schimbă mărfuri aici", a declarat Laurențiu Lazăr, preşedintele Asociaţiei Filantropia.

Centrul pentru persoanele vârstnice din Bratca este o investiţie de un milion de euro a primăriei, din fonduri europene, şi este administrat de Asociaţia Filantropia din Oradea.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri