Patronii de pensiuni şi hoteluri din Băile Felix, împotriva gazelor de şist

Data publicării:
felix sist

Proprietarii hotelurilor şi pensiuni din statiunea Băile Felix acuză autorităţile locale şi judeţene că nu se implică pentru a opri explorarea hidrocarburilor în perimetrul staţiunii. Legea minelor, care reglementează exploatarea apei geotermale, stipulează că nu poate fi concesionat un perimetru pentru doi utilizatori.

Jean Podilă, directorul Complexului President din Băile Felix: „Ar trebui nişte plângeri penale împotriva celor care prin abuz în serviciu au semnat aceste acorduri. Pe mine nu m-a întrebat nimeni nimic. Eu plătesc 600 de milioane pe an, doar taxă de perimetru. Perimetrele noastre nu se mai pot concesiona fără avizul nostru. Legea e clar încălcată."

Radu Pentie, preşedintele Partidului Forţa Civică Bihor: „Emiterea acordului de mediu necesită dezbatere publică. Vă propun ca până se face această dezbatere publică să facem front comun, să participăm şi să ne spunem punctul de vedere. E cel mai important pas pentru a bloca ducerea la îndeplinire a acestui act normativ."

Patronii vor să calmeze situaţia pentru ca potenţialii investitorii şi turiştii să nu fie influenţaţi de veştile alarmiste. Asta pentru că deja unele agenţii de turism din străinătate sunt sceptice în promovarea Băilor Felix ca staţiune balneoclimaterică de top.

Marius Zamfir, localnic din comuna Sânmartin: „Nu mi-aş dori ca copiii dumneavoastră, părinţii să fie la tratament în Băile Felix, să deschidă geamul şi să simtă mirosul de gaze."

Primarul comunei Sânmartin, care administrează staţiunea, a anunţat că va face un referendum local pentru interzicerea exploatarii gazelor de şist. Guvernul a avizat acordul de exploare-exploatare-dezvoltare a hidrocarburilor convenţionale în perimetrul Băile Felix în urmă cu o săptămână.

reporter: Laura Breb
operator: Cristian Rusu
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri