Patronii maghiari îşi extind afacerile în România

Data publicării:
stire - firme maghiare
Cheltuielile reduse cu lansarea unei afaceri în România şi impozitele mai mici decât în Ungaria sunt motivele pentru care patronii maghiari au ales să se extindă în ţara noastră.
De exemplu, impozitul pe venit al microintreprinderilor este de 3 la sută în România, faţă de 10% în ţara vecină.
Un alt motiv este faptul că în momentul în care îşi înfiinţeazã o firmã în străinătate, oamenii de afaceri maghiari vor putea lucra cu firme din Ungaria fãrã să plătească TVA. Achiziţiile sunt considerate intracomunitare, iar economia realizată astfel este consistentă, ţinând cont de faptul că ţara vecină are cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană al taxei, de 27%.
 
Afacere pe o piaţă încă nedezvoltată
Laszlo Miklos are o afacere în oraşul maghiar Debreţin, la 70 de kilometri de Oradea. În urmă cu 14 ani și-a deschis în Episcopia Bihor un magazin unde vinde rulmenţi. "Atunci în domeniul nostru am considerat că piața din România nu este atât de dezvoltată și am sperat că în acest fel putem să dobândim poziții avantajoase pe piață", spune Laszlo Miklos. 
De-a lungul anilor, Laszlo Miklos şi-a extins afacerea în mai multe oraşe din ţară. A beneficiat de faptul că mulţi angajaţi din România vorbesc limba maghiară, iar cheltuielile sunt mai mici decât în Ungaria.
"Lansarea unei afaceri în România este mult mai ieftină decât în Ungaria. Cu relativ puțini bani se poate deschide o afacere și să se lanseze pe piața românească", preciăează Csaba  Király, șeful biroului din Oradea al Rețelei de Afaceri Regiunea Carpatică.
În aceste condiţii, statul maghiar a pus la punct o reţea de afaceri în mai multe ţări, care sprijină firmele din Ungaria care vor să își extindă activitatea pe piețele externe. În România, funcţionează patru birouri ale reţelei, dintre care unul în Oradea. Numai la serviciile acestuia apelează lunar cel puţin 40 de firme maghiare.
 
Impozitele mai mici din România îi atrag pe patronii maghiari
Economiştii sunt de părere că patronilor maghiari le convine şi nivelul scăzut al impozitelor din România, comparativ cu Ungaria.
"Faţă de impozitarea de 10% care este deja o tradiţie în Ungaria. Cred că îi atrage înainte de toate impozitul pe venit al microintreprinderilor, de 3 la sută, chiar dacă cifra de afaceri trebuie să ajungă la 65 de mii de euro, în cel mai rău caz își fac mai multe companii", este de părere Dacian Palladi, consultant în afaceri. 
"Şi în situaţia actuală, credem că dezvoltarea economiei româneşti va fi cea mai constantă la nivelul Uniunii Europene", dezvăluie Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank România.
Potrivit statisticilor Camerei de Comerț și Industrie din țara vecină, în România sunt active în prezent peste 11 mii de firme cu capital maghiar. Peste 2 mii au fost înfiinţate în Bihor, dintre care 200 doar în ultimii doi ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...