Sari la conținut

Patru elevi orădeni au câştigat un concurs de informatică din SUA

Fără experienţa unei astfel de competiţii, dar cu o pregătire temeinică, cinci elevi ai Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu" din Oradea au reuşit să se califice la concursul internaţional de informatică "American Computer Science League". Patru dintre ei s-au întors acasă victorioşi de la finala care a avut loc la sfârşitul lunii mai.

"Probele au fost mai dificile decât cele cu care eram obişnuiţi până acum, dar erau astfel concepute încât, dacă se poate lucra ca o echipă, atunci să poată fi finalizate", a rememorat Mihai Andrei Franţiu, elev în clasa a XI-a.

Concursul a fost pornit în urmă cu 37 de ani de un grup de informaticieni din America. Spre deosebire de tradiţionalele olimpiade şcolare din România, competiţia de peste Ocean a pus accentul pe munca în echipă. Ca să se ridice la nivelul adversarilor, elevii s-au pregătit intens atât la cursuri, cât şi acasă.

"Am avut probleme de programare, probleme de teorie, nu erau toate exagerat de grele, dar necesitau anumite cunoştinţe pe care noi din fericire le avem, pentru că toţi mergem la olimpiada de informatică", susţine Şerban Cicortaş, elev în clasa a XI-a.

"Erau altceva decât ceea ce făceam la clasă, erau şi elemente de algebră bowleene, deci materie care nu este inclusă în programa din învăţământul din România", spune Maria Niţă, profesoară de informatică.

Patru dintre elevii orădeni au câştigat locul întâi la probele din cadrul categoriei "senior five". 

Orădenii au concurat împotriva câtorva zeci de elevi care învaţă la licee de prestigiu din întreaga lume. Ca să ajungă în Statele Unite, echipa colegiului "Gojdu" a fost ajutată de administraţia locală şi de sponsori privaţi. Toate cheltuielile s-au ridicat la aproximativ 40 de mii de lei.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Pe aceeași temă