Sari la conținut

Patru judecători, trimişi în judecată de DNA Oradea. Ei sunt acuzaţi că au încercat să ajute un condamnat

Judecătorii trimişi în judecată sunt Ovidiu Galea şi Raluca Cuc, de la Tribunalul Bihor, respectiv Florica Roman și Denisa Vidican, de la Curtea de Apel Oradea. Faptele de care sunt acuzaţi s-au petrecut în anii 2010 şi 2011.

Potrivit rechizitoriului DNA, judecătoarea Florica Roman ar fi primit bani, păstrăvi și whisky și ar fi pretins un ceas vechi cu cuc, ca să intervină pe lângă colegii săi în ajutorul unui bărbat acuzat de tentativă de viol. Mai precis, aceştia trebuiau să pronunţe hotărâri favorabile unui condamnat, în scopul de a nu executa pedeapsa aplicată, de 2 ani şi 8 luni închisoare cu executare.

Denisa Vidican, pe atunci judecător la Tribunalul Bihor, acum la Curtea de Apel Oradea, şi Raluca Cuc au fost cercetate pentru că au făcut parte din completul care ar fi acceptat documente false, în favoarea condamnatului.

La rândul său, judecătorul Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor este acuzat că a folosit un act fals pentru motivarea unei sentinţe penale. Judecătorul Galea a negat mereu acuzaţiile, iar în apărarea lui şi a celorlalte trei judecătoare cercetate de DNA au sărit 48 de magistraţi din Bihor, care au semnat o scrisoare de susţinere pe care au trimis-o Consiliului Superior al Magistraturii.

Însă, la începutul acestei săptămâni cei patru judecători au fost suspendați din funcție de acelaşi Consiliul Superior al Magistraturii.

În acest caz a mai fost trimisă în judecată un intermediar şi o avocată din Baroul Bihor. Aceasta din urmă a refuzat să comenteze situaţia. 

Procesul va fi judecat la Curtea de Apel Cluj.

reporter: Gabriel Bonaciu

editor web: Adrian Laboş