Sari la conținut

Patru zile de cultură. Festivalul European Music Open s-a încheiat cu o gală de operă

Maestrul Cristian Mandeal a făcut spectacol, vineri seara, pe scena Teatrului Regina Maria. Sub bagheta dirijorului, spectacolul de teatru coregrafic Carmina Burana a smuls ropote de aplauze din partea publicului.

"În ceea de-a doua zi a festivalului am pregătit o operă superbă, Carmina Burana, la care avem peste 135 de oameni pe scena teatrului. Ne bucurăm că avem sală plină, biletele au fost vândute în întregime", spune Mihai Jurca, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea.

Sâmbătă, organistul catedralei "La Madeleine" din Paris, Francois-Henri Houbart, şi soprana Elizabeth Vidal, una dintre cele mai renumite cântăreţe de operă ale Franţei au oferit un recital, în Bazilica Romano-Catolică.

"Mă bucur mult, în mod deosebit că putem, împreună cu municipalitatea, cu oamenii iubitori de artă, de muzică, să punem umăr de la umăr şi să oferim celor interesaţi clipe frumoase", susţine PS Laszlo Bocskei, episcopul romano-catolic de Oradea.

Tot în cadrul European Music Open, Ioan Holender, Adriana Babeţi, Dan Dediu şi Sever Voinescu au dezbătut, în cadrul unui colocviu, mai multe probleme ale societăţii de astăzi. Festivalul s-a încheiat duminică, pe scena Teatrului Regina Maria cu o gală de operă. Publicul orădean i-a ascultat în premieră pe Kurt Rydl, Sorina Munteanu, Liviu Holender şi Alessandro Luciano.

Artiştii de la European Music Open au vizitat centrul oraşului 

European Music Open l-a adus la Oradea pe unul dintre cei mai importanţi başi ai muzicii de operă la nivel mondial. Kurt Rydl a făcut un tur al centrului oraşului şi s-a oprit şi în sala fostului cinematograf Libertatea, desfiinţat în urmă cu câşiva ani, pe care l-a apreciat ca un loc ideal pentru viitoare evenimente artistice.

"- Am fost foarte impresionat de țară și de entuziasmul publicului. Acest festival este o idee bună, care ar trebui continuată.
- Cum vi se pare orașul?
- Nu am văzut foarte multe din el, dar am fost într-unul dintre palate, cred că e Episcopia Romano-Catolică, este superb. Felul în care au fost restaurate aceste clădiri este extraordinar."


Artistul Operei de Stat din Viena apreciază arhitectura oraşului şi spune că se va întoarce şi la ediţia de anul viitor a European Music Open de la Oradea.

Reporteri: Anca Deac, Bogdan Băcilă
Operatori: Robert Rezmuves, Gabor Szilagyi