Pavilionul de interne al spitalului din Satu Mare, înschis de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică

Data publicării:
satu mare

„E total insalubru acest salon din punct de vedere al condiţiile igienico sanitare, cu pereţi deterioraţi, scorojiţi, cu tencuiala căzută, cu sistemul de canalizare impropriu şi defect, cu o supraaglomerare a numărului de paturi." 

Constatările inspectorilor de Sănătate Publică nu au făcut decât să confirme ceea ce au simţit zile sau chiar ani la rând pacienţii internaţi pe secţia de Interne a Spitalului Vechi din Satu Mare.

Ana Câcău, pacientă: „Am spus ieri că aşa am o greaţă de salonul ăsta că nu pot nici să mănânc, că eu sufăr cu ficatul."

„Eu mă internez de şase ani de zile aici şi tot pe secţia asta am nimerit."

„Ce vă deranjează cel mai mult? Mizeriile de aici şi baia unde nu ai apă să te speli."

În asemenea condiţii, specialiştii susţin că pacienţii au fost expuşi unor boli:

Dr. Dorel Coica, primarul municipiului Satu Mare: "De la astm bronşic, pneumonii, de la infecţii digestive, infecţii ale pielii, orice tip de infecţii, pentru că sunt condiţii insalubre. Acolo sau aproape de groapa de gunoi era acelaşi lucru."

Concluzia inspectorilor sanitari a fost una firească

Dorina Dragoş Gurea, directorul DSP Satu Mare: „S-a decis închiderea temporară a secţiei. Nu sunt asigurate condiţiile de igienă, aspectele sesizate referitor la prezenţa mucegaiului, a igradiei, a lemnăriei deteriorate, a grupurilor sanitare."

Aşa că brancardierii au luat paturile, bolnavii şi-au făcut bagajele şi s-au mutat în aripa reabilitată a secţei de interne. De fapt, nici nu trebuiau să ajungă altundeva, pentru că în saloanele renovate erau suficiente locuri libere.

Adrian Marc, managerul Spitalului Judeţean din Satu Mare: „A fost decizia medicilor, a medicului de gardă de a-şi creea acesată rezervă, această supapă în acel segment unde nu trebuiau să fie intrenaţi. În cazul în care ancheta noastră va arăta că motivele nu au fost fundamentate, vom aplica sancţiunile de rigoare."

Toti ştiau însă de problemele igienico-sanitare ale secţiei de interne: de la medici, manager, până la directorul DSP. Însă, directorul DSP Satu Mare spune că „există un program de conformare pe un an şi în care erau prevăzute lucrări de reabilitate şi reparaţii ale acestei secţii."

400 de mii de lei sunt necesari pentru renovarea saloanelor mizere. Acum Spitalul Judeţean se află în administrarea Consiliului Judeţean. Primarul din Satu Mare şi-a anunţat astăzi intenţia de a prelua primăria spitalul.

reporter: Andrea Crişan
operator: Constantin Gheorghiţă

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri