Pensii occidentale pentru bihoreni. Sute de persoane au cerut să primească pensia din ţara în care au lucrat

Data publicării:
pensii 140114

Zoltan are 30 de ani şi vrea să lucreze ca şofer în Danemarca. A venit la Casa de Pensii Bihor ca să afle dacă perioada în care a muncit în străinătate va fi luată în considerare la calcularea pensiei.

"Mi se pare foarte corect dacă ai lucrat în străinătate să nu ţi se piardă pensia", spune Zoltan.

A aflat că printr-o simplă cerere adresată Casei de Pensii, funcţionarii vor cere autorităţilor din ţara unde a fost angajat toate datele legate de activitatea desfăşurată acolo.

"Se face un calcul a unei pensii teoretice comunitare precum şi un calcul al unei pensii naţionale şi se acordă pensia cea mai avantajoasă rezultată din acest punct de vedere", explică  Leontin Ţârle, directorul Casei de Pensii Bihor.

În majoritatea ţărilor occidentale, pensia minimă este de 800 de euro. Dacă la aceasta se adaugă şi pensia acordată pentru perioada lucrată în ţară, se poate ajunge la aproape 1.000 de euro. O sumă care îi face curioşi pe sute de români.

"Avem în jur de 350 de solicitări de la persoane cu domiciliu în România, plecate la muncă în străinătate, preponderent în Spania şi Italia", susține Dorina Ilea, responsabil cu pensiile internaţionale în cadrul Casei de Pensii Bihor.

Mecanismul este valabil şi în sens invers

Cei care au muncit în România şi s-au stabilit peste hotare pot primi pensia pentru anii lucraţi în ţară. Este cazul lui Iosif Vura, un român de 68 de ani stabilit acum în Ungaria.

"Eu am lucrat aici în România, m-am recăsătorit în Ungaria și am venit să vedem dacă se poate pensia să nu vină aici, ci să fie tranferată în banca cu care noi lucrăm."

10 mii solicitări au fost adresate în acest sens Casei de Pensii Bihor. Cele mai multe vin din partea românilor stabiliţi în Ungaria, Germania şi Austria.

reporter: Bogdan Costea
operator: Gabor Szilagyi

editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri