Pepeni din Oltenia, pe tarabe în Oradea

Data publicării:
pepeni

Tanti Ioana bate cale lungă, în fiecare an, până la Oradea. Femeia vine tocmai dintr-o comună din judeţul Dolj ca să-şi poată vinde pepenii.

"Muncim foarte mult, din greu, datori la bancă, ca să facem un ban, să putem trăi, să creştem copiii, nepoţii şi aşa mai departe. Se lucrează foarte greu, punem picurări, folie jos, folie sus, deasupra punem."

În piaţa en-gros unde are instalată taraba, condiţiile nu sunt cele mai bune. În majoritatea cazurilor, cei ca şi ea dorm sub cerul liber sau în spaţii improvizate. Nu au altă soluţie. Banii pe care îi câştigă într-un sezon trebuie să le ajungă tot anul, pentru că alt venit nu au, spune femeia.

"Dormim aici ca vai de noi, în paie. Trebuie să pătimim ca să putem trăi. Nu avem salarii, nu avem niciun alt venit, din nicio parte. Acesta e venitul pe un an de zile."

"Nu-mi prea place că e mizerie, la toalete nu poţi să te mai duci, aici containerele nu le golesc, vine mirosul direct pe noi."

La piaţă în Oradea vine, tot din sudul ţării, şi Doina Bojneagu. Prima dată a ajuns aici în urmă cu 12 ani şi de atunci se întoarce în fiecare an, pentru că este mulţumită de vânzare.

"Dacă ar fi să vindem la noi, ar fi 50 de bani kilogramul şi de asta preferăm să venim aici la Oradea, plătim un pic mai mult la transport, la încărcat, la descărcat, pentru că acolo, în Oltenia e patria lor şi nu avem cui să le dăm."

Clienţii preferă să cumpere lubeniţa românească, chiar dacă trebuie să plătească mai mult.

"Să vii să stai aici zi, noapte. Nu e o muncă neplătită, plătită cu vârf şi îndesat, numai că nu toată lumea ştie cum se lucrează pământul."

În pieţele orădene, pepenele verde se vinde cu 2 lei kilogramul, iar cel galben cu 4 lei. În piaţa en-gros, preţurile sunt de două ori mai mici.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri