Sari la conținut

PERFORMANȚĂ. CSM Oradea este noua campioană a României la baschet masculin

În primul meci de acasă, Oradea a câștigat cu 85-79, bihorenii l-au pierdut apoi pe al doilea, cu 71-77, apoi au dispus cu 81-72 în prima confruntare de la Târgu Mureş, pentru ca BC Mureş să egaleze din nou, după 79-70 în meciul al patrulea.

Vicecampioana din urmă cu două sezoane a avut trei puncte avans la pauza mare, diferență care s-a păstrat până la începutul ultimului sfert. BC Mures a reușit chiar să treacă la conducere în ultimul sfert (62-64), dar CSM CSU Oradea a învins în final cu 79-73 (20-15, 23-25, 15-15, 21-18).

Cristian Achim, antrenorul CSM CSU Oradea: „A fost mai frumos în meciul cinci, dar eu vă mărturisesc că nu aş fi vrut să ajung aici. Aş fi vrut să termin în meciul patru, dar nu s-a putut. Însă, este adevărat, această victorie, aici, pe teren propriu, în faţa acestui public a fost de zece ori mai dulce. În sfârşit, după îndelungi suferinţe iată că am fost răsplătiţi cu cel mai înalt trofeu din baschetul românesc. Sunt extrem de fericit."

Martin Zeno, MVP-ul partidei: „A fost un meci greu. Ştiam că trebuie să fac un joc mai bun şi mai agresiv decât în ultimul şi m-am concentrat pe acest lucru să-mi ajut echipa să câştige."

A fost cel mai aşteptat succes de către „leii roşii".

Rareş Paşca, jucătorul CSM CSU Oradea: „Făceam o glumă atunci când am venit aici, în Divizia A. Am spus, Doamne dă-mi o medalie. Mi-a dat de bronz. Doamne mai dă-mi o medalie, mi-a dat argint. Doamne, te rog dă-mi aurul! Deci, mulţumesc, este extraordinar, nu am cuvinte. A fost o seară frumoasă." 

Pentru baschetul orădean este al doilea titlu din istorie, la seniori, după cel obţinut la feminin de Crişul Oradea în 1979.

BC Mureş a pierdut a treia finală în Liga Naţională, după cele din 2013 şi 2015. CSM Oradea a mai jucat o finală de campionat, în 2014, iar anul acesta a pierdut şi finala Cupei României.

Martin Zeno a fost cel mai bun om al orădenilor în acest meci, cu 21 puncte, 5 recuperări, 5 pase decisive. La CSM au mai jucat Sean Barnette 11 p, 10 rec, Will Franklin 12 p, 3 rec, 5 pd, Andrei Mandache 13 p, 5 rec, 1 pd, Salih Nuhanovic 5 p, 7 rec, 3 pd, Uros Lucic 8 p, 5 rec, Bogdan Nicolescu, Rareş Paşca 6 p, 1 rec, 1 pd, Bogdan Ţîbîrnă 1 rec, Miha Zupan 3 p, 1 pd.

La BC Mureş, Barnabas Szaszgaspar a folosit următorul lot: Ousmane Barro 6 p, 7 rec, Iuri Fraseniuc 4 p, 4 rec, 1 pd, Goran Gajovic 4 p, 5 rec, 2 pd, Goran Martinic 22 p, 3 rec, 2 pd, Alhajji Mohammed 23 p, 4 rec, 5 pd, Ivan Ivanovic, Laszlo Lazar 7 p, 2 rec, Laszlo Polyak 5 p, 3 rec, Aleksandr Pustahvar 2 p, 3 rec, 4 pd.

preluare digisport.ro