Sari la conținut

Performanță în condiții grele. Handbaliștii din Sălacea obțin medalii, deși se antrenează în condiții improprii

Performanță în condiții improprii! Handbaliștii din comuna bihoreană Sălacea au obținut zeci de medalii în ultimii 10 ani, deși se antrenează iarna într-o clădire veche a bisericii din localitate. Terenul este sub dimensiunile regulamentare, iar clădirea este încălzită cu ajutorul unei sobe. Călacea este singura comună din Bihor care are echipe de handbal de seniori și de juniori.

Zecile de distincții și cupe obţinute de handbaliștii din Sălacea la diverse competiţii din ţară şi străinătate stau aliniate pe rafturile școlii din localitate. Fondatorul echipei are și acum primul premiu câștigat.

"- În 2006 am început noi handbalul cu echipa de seniori.
- De atunci câte s-au adunat?
- Nici nu ştiu să număr, cred că avem peste 30", spune Szilard Bokor, fondatorul echipei de handbal din Sălacea.

Toate aceste performanțe au fost realizate în condițiile în care copiii, de exemplu, se antrenează iarna într-o clădire veche de peste 100 de ani a bisericii din comună.

"Şcoala nu are un loc adecvat. Trebuie să facem antrenamentele în sala bisericii reformate", dezvăluie Bela Horvath, primarul comunei Sălacea.

Dacă un teren de handbal are dimensiuni standard de 20 de metri lățime și 40 de metri lungime, echipa din Sălacea se antrenează de unul de 12 metri lungime și 7 metri lăţime. Sala nu are niciuna din dotările necesare sportului și este încălzită cu ajutorul unei mici sobe.

"Eu, cu o oră înainte de a începe antrenamentul, vin, fac focul pentru copii pentru fete , băieţi şi astfel ne putem încălzi cumva. Nici vestiarul nu se află în condiţii tocmai bune; el este în acelaşi loc unde depozităm lemnele pentru încălzire", spune Ioan Barna Racz, antrenorul echipei de handbal din Sălacea.

Primarul Bela Horvath spune că a încercat să acceseze fonduri europene ca să ridice o nouă sală de sport. "Dar nu sunt deloc acum în momentul de faţă. Vom avea nevoie de un milion de euro sau 4 milioane de lei aproape, pentru a construi o sală de sport modernă pentru echipa de seniori."

"O sală unde poţi face antrenamentul, cu căldură, unde este un duş. Cu porţi, cu tot", spune Leander Kisded, handbalist în cadrul echipei de seniori din Călacea.

Dacă sursele de finanțare nu sunt găsite cât mai repede, singura comună din Bihor care are echipă de handbal de seniori riscă să aibă destinul altora din judeţ.

"Cândva am început campionatul în judeţul Bihor cu 9 echipe şi an de an au dispărut câte o echipă, două. Îmi pare foarte rău că au dispărut echipele oraşelor mari - Beiuş, Marghita, Aleşd - şi am rămas noi singuri", susţine Szilard Bokor, fondatorul echipei de handbal din Sălacea.

Anul acesta formațiile de juniori şi seniori din Sălacea vor participa anul acesta în campionate din Ungaria, pentru a putea face performanță.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi