Sari la conținut

Personajele de pe rechizitele şcolare influenţează comportamentul elevilor

Chiar dacă vacanţa s-a terminat, asta nu îi opreşte pe cei mai mici să îşi aducă la şcoală personajele îndrăgite din desenele animate. Acestea decorează cele mai multe dintre rechizitele din ghiozdanul elevilor din clasele primare.

"Ce caiete ţi-ai ales în acest an? Cu ce personaje? Cu pisicuţe şi cu Violeta. Cine e Violeta? O fată de la desene", spune o fetiţă.

"De ce ai vrut caiete cu Violeta? Pentru că e frumoasă."

"Eu am un ghiozdan cu Transformers, la fel şi un penar cu Transformers. Am un caiet cu ţestoasele Ninja", povestelte un băieţel. 

Rechizitele au atras privirile învăţătoarelor, care au observat efectul benefic pe care îl au asupra şcolarilor.

"Pentru copii personajele acestea prind viaţă în imaginaţia lor şi de multe ori ei consideră că aceste personaje care se regăsesc pe rechizitele lor îi sprijină la şcoală, îi încurajează. Le face plăcere să lucreze în caiete şi în rechizite care sunt decorate cu personajele lor îndrăgite", explică Gabriela Codrean, învăţătoare.

Influenţa culorilor şi a personajelor care apar pe rechizitele elevilor e recunoscută şi de psihologi. Ei spun că dorinţa copiilor de a opta pentru anumite caiete sau penare spune foarte multe despre starea în care se află şi chiar despre personalitatea lor.

"Părinţii trebuie să ştie, să aibă încredere în ceea ce aleg copiii lor. Atunci când îşi aleg o rechizită sau un caiet, un personaj trebuie să lase pentru că copiii sunt puri. Sunt în starea aia pură când simt ce culori li se potrivesc", spune Elisabeta Balla, psiholog.

Pentru că personajele din desenele animate pot influenţa comportamentul elevilor, psihologii le sugerează părinţilor să fie atenţi atunci când cumpără astfel de obiecte.

Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă