Sari la conținut

FOTO-VIDEO | Peste 150 de bihoreni au pedalat spre bisericile de lemn din Bihor

Aer curat de munte, biserici de lemn vechi de secole și mâncare tradițională. Au fost ingredientele unei excursii la care au participat sâmbătă peste 150 de bicicliști din Bihor. Organizatorii i-au invitat să redescopere județul pe "Drumul bisericilor de lemn", un eveniment aflat la a cincea ediţie.

Prima oprire a bicicliștilor a fost la biserica de lemn din satul Beznea, construită în secolul al XVIII- lea. Preotul din localitate le-a fost ghid vizitatorilor.

"Biserica aceasta a fost construită în anul 1723 și se spune că pe vatra aceasta a mai existat o biserică care era pe tălpi de lemn, deci se putea trage, așa cum trage o sanie."

Bicicliştii au fost primiți de către localnici cu muzică, dansuri populare și mâncare tradițională.

"Noi astăzi am gătit gogoși, în numele popular „coci", plăcintă cu brânză, plăcintă cu brânză și mărar, slănină, care toată este produsă la noi în gospodăriile noastre", spune Florița Panc, localnică.

Bicicliștii au pedalat timp de câteva ore pe un traseu de 27 de kilometri și s-au bucurat de peisajul și de aerul curat din inima munților.

"Am văzut oameni deosebiți, am văzut zone în care CAP-ul nu a venit să strice rânduiala oamenilor, gospodăriile rânduite, oameni gospodari și lucruri foarte frumoase", spune unul dintre excursionişti.

"Traseul nu e foarte ușor, dar nu e nici foarte greu, poți să te dai jos de pe bicicletă unde chiar nu mai merge", a completat o biciclistă.

20

GALERIE FOTO (click pe prima fotografie pentru a le vedea pe toate) - sursă: Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor

"Relieful este de asemenea natură, încât să îți permită o plimbare în natură și să vizitezi, să vezi și să socializezi, evident", a spus Gabriel Bonaciu, consultant în turism.

Ploaia nu i-a descurajat nici pe cei mai mici dintre excursioniști.

"Ușor, adică am urcat toată panta aia singur, numai într-o oprire", se mândreşte un băiat.

"Nu a fost foarte greu, a fost puțin nasol că a început să picure, apoi a plouat și ne-am udat puțin", recunoaşte o fetiţă.

"Scopul nostru este de a face mult mai cunoscute aceste obiective turistice și eu consider că, dacă am organiza săptămânal asemenea ieșiri, dacă am avea capacitate să ne ocupăm, am avea cel puțin o sută de participanți săptămânal", susţine Norbert Banto, directorul Agenţiei de Management al Destinației Bihor.

Evenimentul „Redescoperă Bihorul pe bicicletă - Drumul bisericilor de lemn" se află în acest an la cea de-a cincea ediție.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă