Peste 1500 de beneficiari ai programului Casa Verde aşteaptă banii

Data publicării:
casa verde

Plăteşti acum, îţi decontăm... la anul. Noul program Casa Verde a fost lansat în dezbatere publică la finele lunii iulie, însă Administraţia Fondului pentru Mediu mai are restanţe de milioane de lei pe vechiul program. Unii beneficiari aşteaptă de peste jumătate de an să li se deconteze sumele investite în sisteme alternative pentru producerea căldurii şi a apei calde menajere.

Programul Casa Verde este o iniţiativă a statului român prin care solicitanţii îşi pot cumpăra panouri solare, pompe de căldură sau cazane pe peleţi, brichete şi resturi vegetale. Totul în limita a 6.000, respectiv 8.000 de lei, sume acoperite integral de la bugetul de stat.

Bogdan Berce a apelat la această variantă în decembrie 2015, când şi-a cumpărat o instalaţie de panouri solare, pentru care a scos din buzunar 6000 de lei, exact suma pe care statul se angajează să o acopere din fonduri proprii.

"Am realizat investiţia, am depus toate actele care mi s-au depus prin acel contract la termenul stabilit, urmând să mi se deconteze investiţia, situaţie care încă nu s-a întâmplat de aproape 9 luni de zile."

Mai mult, atunci când a cerut lămuriri la reprezentanţii statului român, i s-a transmis că mai are de aşteptat.

"E important şi când primesc acei bani pentru că eu i-am investit din propriul buzunar şi eu oarecum creditez AFM-ul în cazul acesta, nu mi se pare normal", spune Bogdan Berce.

"Programul este finanţat de Administraţia Fondului de Mediu, deci noi am fost numai un intermediar. Am preluat cererile, s-au transmis la Bucureşti, în rest dânşii se ocupă de decontările şi cu restul problemelor ridicate de acest program", explică Natalia Şchiopu, consilier în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor.

Situaţia aceasta nu este singulară la nivel naţional.

"În prezent se află în analiză 776 cereri de tragere, în valoare de 4.656.000 lei, iar aproximativ 800 cereri de tragere, în valoare de 4.800.000, urmează a fi programate pentru decontare", se arată în răspunsul Ministerului Mediului pentru Digi24 Oradea

Ceea ce înseamnă că statul român mai are de returnat beneciarilor programului aproape 9 milioane de lei, dacă toate cererile sunt declarate eligibile.

Programul Casa Verde a avut trei sesiuni de depunere a dosarelor, în 2010, 2011 şi 2014. La finalul lunii iulie, ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică noul program Casa Verde, pentru care statul român va aloca fonduri de 150 de milioane de lei, la care se adaugă 44 de milioane de lei pentru finanțarea și finalizarea contractelor semnate în baza vechiului program.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri