Peste 2.000 de şomeri din Bihor au intrat în concediu medical ca să ia mai mulţi bani

Data publicării:
concedii medicale 050214

Când au aflat că vor rămâne fără loc de muncă, mii de şomeri din Bihor s-au reorientat. Şi-au scos concedii medicale, iar în perioada acestora încasează bani frumoşi, ca şi cum ar fi angajaţi.

"Anul trecut am avut 2292 de beneficiari de concedii medicale, asta înseamnă undeva 191 de concedii medicale pe lună", a precizat Csaba Békési, directorul AJOFM Bihor.

Metoda este profitabilă pentru şomeri.

"Dacă sunt în prima perioadă de şomaj, ei beneficiază de o remuneraţie mai mare pe concediul medical, pentru că la calcul se iau ultimele şase luni lucrate, ceea ce înseamnă că valoarea venitului este mult mai mare decât indemnizaţia de şomaj", detaliază Ioan Mintaş, prim vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România.

De exemplu, o persoană care a muncit zece ani şi a avut un salariu brut de 2.000 de lei, iar acum a fost disponibilizată primeşte o indemnizaţie de şomaj de 500 de lei pe lună. Dacă intră în concediu medical banii primiţi sunt mult mai mulţi: 1280 de lei pe lună.

Primele 14 zile de concediu medical sunt prescrise de medicul de familie, iar prelungirile pot fi date de medicul specialist. O persoană asigurată are dreptul la 183 de zile de concediu medical pe an, iar Casa de Asigurări de Sănătate este instituţia care poate verifica dacă angajatul este bolnav sau nu.

Plata concediului medical este făcută de ministerul Muncii, astfel că firmele nu suferă de pe urma îmbolnăvirilor bruşte ale şomerilor.

reporter: Florina Fofiu
operator: Darius Pop

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri