Sari la conținut

Peste 200 de orădeni au protestat în această noapte faţă de proiectele amnistiei şi gratierii

La scurt timp după ce ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat adoptarea Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea codurilor penale, începând cu ora 23, peste 200 de orădeni s-au strâns în centrul orașului.
Cu pancarte în mâini, cu tricolorul pe umăr ori cu câini în lese, oamenii au protestat timp de aproape o oră în Piața Unirii.

Protestatarii au cântat imnul naţional şi au scandat "Ultima soluție: încă o revoluție" ori "La închisoare, nu la guvernare".

Au plecat apoi însoțiți de jandarmi și polițiști spre sediul PSD Bihor. Aici au continuat cu scandări precum "București nu uita, Oradea e de partea ta", "PSD la pușcărie" și "DNA să vină să vă ia". După minute bune în care au protestat în fața unei clădiri în care nu se afla niciun politician social democrat, oamenii s-au întors în centrul orașului.

4

Mulți dintre cei prezenți spun că nu se vor opri până când legea nu va fi eliminată, iar cei cu probleme penale nu vor rămâne în continuare în penitenciare.

"Nu mai plătesc nici măcar o taxă nici măcar un impozit de acum înainte, refuz locul de muncă, vin și protestez aici", a anunţat unul dintre protestatari.

"Acești oameni nu merită să guverneze această țară, să plece și să se facă alegeri anticipate", a cerut altul.

"Vreau să emigrez cât mai repede, dar până atunci să îmi conving cât mai mulți prieteni de ce li se întâmplă."

"O violare a democrației, a demnității poporului român, vom fi de ruşine în întreaga presă internațională."

Protestatarii au stat de vorbă cu jandarmii pentru a le transmite că vor să revină din nou în Piaţă mâine seară.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță