Peste 600 de arbori vor fi tăiaţi în Oradea, din cauza lucrărilor din oraş. Primăria promite plantări

Data publicării:
poze copaci unirii 1

Printre cei peste 600 de copaci propuşi pentru tăiere se numără şi cei 60 de arbori din Piaţa Unirii. Ecologiştii spun că mulţi puteau fi salvaţi.

"Consider un masacru ce s-a făcut. Cert este că ne ia oxigenul de la gură. La ora actuală nu rolul estetic este primordial, ci rolul sanogen", consideră biologul Ana Marossy.

"În urma tăierilor se vor planta alţi arbori, aceste zone nu vor rămâne fără arbori", a anunţat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

"A, că plantăm copaci în locul lor... Peste vreo 20-30 de ani îmi vor asigura suprafaţa foliară pe care o asigură copacii tăiaţi astăzi", consideră Marossy.

Sunt însă şi orădeni care susţin tăierea copacilor. "Dacă ar fi măcar aranjaţi că chiar erau nişte boscheţi care nu erau îngrijiţi deloc. "

"Tocmai asta este caracteristica unei pieţe că nu are copaci, are pavaj unde se pot întâlni oamenii."

Ca să poată amenaja Dealul Ciuperca din Oradea muncitorii au fost nevoiţi să taie aproape 80 de copaci. Administraşia locală însă promite că în schimb aici vor fi plantaţi alţi 500 de arbori în toată această zonă.

"Dealul Ciuperca va deveni o grădină publică unde sunt prevăzuţi a fi plantaţi mai mulţi arbori decât vor fi tăiaţi", spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea, în timp ce peisagistul Corina Burca susţine că "aceşti copaci a fost nevoie să fie tăiaţi din cauza abordării proiectului".

Potrivit planurilor administraţiei locale în Oradea ar trebui să fie tăiaţi 619 copaci în patru zone în care s-au deschis şantiere. Cei mai mulţi, 267, vor fi doborâţi din calea drumului expres.

Reporter: Florina Fofiu
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri