Peste o jumătate de milion de lei, chiria anuală pentru sediul bibliotecii din Satu Mare

Data publicării:
chirie biblioteca SM

După ce că abia își duce traiul zilnic, statul român și aruncă uneori cu banii pe geam. Un exemplu vine din Satu Mare, unde Consiliul Județean plătește o chirie foarte mari pentru clădirea Bibliotecii Județene. În fiecare lună, peste 11 mii de euro sunt dați în acest scop, deși condițiile din imobil lasă mult de dorit.

"Această risipă a banului public trebuie stopată. Sunt tot mai puțini și, acești bani, în loc să se ducă spre dezvoltare, spre investiții serioase, se duc spre chirii sau bani efectiv aruncați pe geam", susţine Adrian Cozma, consilier județean Satu Mare.

11.500 de euro pe lună, adică aproximativ 650 de mii lei pe an plătește chirie Consiliul Județean Satu Mare pentru spațiul în care funcționează Biblioteca Județeană.

"- Cum vi se pare această sumă?
- Uriașă. Un efort financiar al sătmărenilor până la urmă pentru că banii provin din taxele, impozitele și eforturile financiare ale sătmărenilor, ale comunității", susţine Paula Horotan, directoarea adjunctă a Bibliotecii Județene Satu Mare.

Cu toate că suma este foarte mare, condițiile lasă mult de dorit.

"Începând de la ușile de acces, geamuri, sistemul de aerisire, de climatizare, de exemplu, nu există. Pereții dau să pice, tencuiala în unele locuri", explică directoarea adjunctă a Bibliotecii Județene Satu Mare.

În plus, spațiul de 1100 de metri pătrați, desfășurat pe 3 nivele, a devenit neîncăpător și impropriu, în special pentru angajați.

"Acesta este depozitul în care ținem cea mai prețioasă comoară a bibliotecii și anume presa locală", spune Liliana Costea, șefă de birou sală de lectură.

Zilnic, aceasta urcă și coboară scări după scări. Accesul la cele peste 120 de mii de cărți și documente așezate pe rafturi până la tavan a devenit o adevărată provocare pentru angajații bibliotecii.

"Folosim la maxim spațiul pe verticală, dar din păcate pentru noi asta implică un anumit grad de periculozitate pentru că urcăm în fiecare zi de nenumărate ori", spune Liliana Costea.

În 2011, Primăria Satu Mare a alocat un teren pentru construirea unei noi biblioteci județene. Termenul de 5 ani prevăzut în acea hotărâre de consiliu local a expirat între timp.

Potrivit datelor statistice, numai anul trecut pragul Bibliotecii Județene Satu Mare a fost trecut de peste 84 de mii de ori.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri