Sari la conținut
News Alert

Peştera Oşoi din Bihor - călătorie spre centrul Pământului

Peștera Oșoi a devenit de-a lungul timpului un reper pentru speologii din întreaga țară. Locul este primitor și pentru turiști.

"Lucrez la o firmă de climatizare, iar in timpul liber ne ocupam cu sporturi cat mai extreme, ceea ce ne pasoneaza pe noi. Aici, de exemplu, la Vârciorog, avem pădure, munte, stâncă, toate sporturile extreme, e foarte frumos", spune Tudor Bogdan Popa, amator de sporturi extreme.

După câteva ore bune de instructaj pe munte, începe pregătirea pentru intrarea în peșteră.

După o porțiune străbătută târâș, inima munților iese la iveală. Peștera are în total peste 4 kilometri şi este împodobită cu scurgeri stalagmitice, baldachine sau coloane de calcit.

"Peştera Oșoi este una din cele peste 70 de peşteri din zona Vârciorogului, este o peşteră extrem de frumoasă care începe cu un labirint de aproximativ 70 de metri, care este, de fapt, şi activul peşterii, activ însemnând zona prin care apa drenează peştera", a explicat Călin Perneş, organizator de activităţi de aventură.

Și pentru ca speologii novici să fie întâmpinați cum se cuvine, în afara peșterii se pregatește ospățul. Mămăliguță, cârnați, slănină - mâncare de muntean adevărat.

În Munţii Pădurea Craiului au fost descoperite peste 340 de peşteri şi avene.

Reporter: Ana Maria Georgescu
Operator: Tiberiu Catrişcău
Editor web: Adrian Laboş