Pești și reptile exotice la Muzeul Țării Crișurilor

Data publicării:
vivariu

35 de acvarii şi 40 de specii de peşti și reptile. Toate fac parte din Vivariul inaugurat miercuri în noua clădire a Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea. Este locul unde vizitatorii pot vedea Roşioara lui Racoviţă, o specie unică în lume, care supraviețuiește doar în acvarii după secarea Lacului cu Nuferi din staţiunea Băile 1 Mai.

Vivariul Muzeului Ţării Crişurilor se întinde pe o suprafaţă de peste 100 de metri pătraţi, iar speciile provin de la mai multe instituții similare din ţară şi din străinătate. În primul acvariu, vizitatorii pot observa melcul termal, specie care a trăit doar în lacul termal din Băile 1 Mai până în 2014, când izvorul termal a secat.

Din același motiv, la un pas de dispariție a fost și roşioara lui Racoviţă, un pește care supraviețuiește în câteva acvarii din țară și din străinătate. Unul dintre ele se afla la muzeul orădean.

"Am obţinut mai multe generaţii de pui, o parte dintre ei au ajuns la Viena, la Budapesta, la grădinile zoologice ori la acvariile de acolo. Într-un fel e un semnal de alarmă pentru distrugerile care se pot produce involuntar sau intenţionat asupra unor habitate unice", spune Adrian Gagiu, muzeograf.

Vivariul de la Oradea are, în total, 35 de acvarii şi terarii şi adăposteşte 40 de specii, multe dintre ele exotice. Printre acestea se află peştele arcaş cu solzi mici ori Rechinul Negru cu coadă roşie.

O specie aparte este Basiliscul verde, originar din America Centrală.

"Atunci când este speriată poate să fugă pe suprafaţa apei, are o postură aproape bipedă şi fuge pe picioarele din spate foarte repede şi nu apucă să se scufunde foarte mult şi e ca şi cum ar păşi pe apă", spune Adrian Gagiu.

"Vedetele expoziţiei sunt Peştii Piranha. Aceştia trăiesc în America de Sud, atacă în cârduri şi au nevoie de o temperatură cuprinsă între 15 şi 30 de grade pentru a trăi", a aflat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.

Primii vizitatori au apreciat oferta vivariului.

"Aşteptam de multă vreme treaba aceasta şi vrem să vedem tot ce a mai fost cândva în colecţia Muzeului Ţări Crişurilor."

"Peştişorii aceia care au şi picioare, mi se pare ceva extraordinar - o combinaţie între peşte şi reptilă."

"Avem un pliant care este făcut în trei limbi în care găsesc informaţii despre fiecare din animalele expuse şi de asemenea etichetele luminoase care sunt bine executate", a anunţat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor Oradea.

Vivariul poate fi vizitat marţea, joia şi sâmbăta între orele 10 și 15, iar miercuri, vineri şi duminică de la ora 10 la ora 18. Preţul de intrare este de 6 lei pentru adulţi şi de 3 lei pentru elevi, studenţi sau pensionari.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri