Petiţie pentru obligativitatea uniformei în şcoli

Data actualizării: Data publicării:
uniforme scolare

Petiţie pentru obligativitatea purtării uniformei în şcoli. Iniţiativa îi aparţine directorului unui colegiu din Bihor, la îndemnul părinţilor şi chiar al elevilor. 500 de directori de şcoală din ţară au semnat documentul care a ajuns deja la Ministerul Educaţiei. Măsura este cerută după ce de la începutul acestui an regulamentul nu mai prevede sancţiuni pentru elevii care nu poartă uniformă.

La Colegiul Național Octavian Goga din Marghita uniforma a fost obligatorie din 2006. Elevii purtau cămaşă, cravată şi sacou cu însemnele şcolii. La începutul acestui an însă, situaţia s-a schimbat radical. Şi asta pentru că un articol nou introdus în regulamentul de funcţionare al unităţilor de învăţământ prevede că elevii care nu poartă uniformă nu pot fi pedepsiţi. Imediat, liceenii au renunţat la îmbrăcămintea-tip.

"Unele fete au venit în aşa numiţii colanţi care nu sunt tocmai potriviţi pentru o instituţie de învăţământ, băieţii în pantaloni scurţi, decupaţi, rupţi. Au ajuns să aibă o atitudine mai indiferentă", îşi aminteşte Marcel Sas-Adăscăliţii, directorul Colegiului Naţional "Octavian Goga" din Marghita.

Însa elevii s-au razgândit câteva luni mai târziu.

"Am avut mulţi colegi care au fost foarte entuziasmaţi la început, dar cu timpul au conştientizat că nu e foarte uşor să vii fără uniformă, trebuie să te trezeşti ori mai devreme sa-ţi cauţi o altă ţinută."

"Aproape nimeni nu mai venea în uniformă, dar după un timp am văzut sincer diferenţe şi multă lume a revenit la vechiul obicei."

Şi părinţii au cerut conducerii şcolii să reintroducă obligativitatea purtării uniformei.

"Să nu se mai facă diferenţa la şcoală, vine acasă copilul supărat unul vine cu o haină de firmă îmbrăcat, celălalt nu", spune Nicolae Galer, părinte.

"Pentru comoditate, nu stăm dimineaţa şi alegem jumătate de oră ţinuta cu care ne îmbrăcăm, ştim clar că avem uniformă", completează Anamaria Bogza, părinte.

Directorul colegiului i-a contactat pe omologii săi din ţară şi a depus o petiţie în acest sens la Ministerul Educaţiei.

"Aproximativ 500 de semnături am reuşit să strâng de la mai mulţi directori de şcoli din ţară, asta pentru că am avut un timp scurt. Ne dorim să se revină la forma din trecut să ni se acorde nouă voie să introducem, cine doreşte uniforma în instituţie."

Propunerea directorului bihorean a ajuns la Ministerul Educaţiei şi exista şanse mari să fie adoptată şi prevăzută în regulament.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri